20.10.2021 |

Enguany s'han assolit els millors preus de la fruita dolça dels darrers set anys

La climatologia ha estat clau en aquesta millora de preus, ja que les gelades primaverals van provocar una caiguda de producte a tot Europa, amb una de les pitjors produccions dels darrers trenta anys
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, visitant una central fructícola d'Albatàrrec @OriolBosch
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, visitant una central fructícola d'Albatàrrec @OriolBosch
Enguany s'han assolit els millors preus de la fruita dolça dels darrers set anys

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà ha destacat aquest dilluns a Albatàrrec que la campanya de la fruita dolça a Ponent ha acabat amb els millors preus dels darrers set anys pel que fa a les vendes de sortida de les centrals fructícoles. Segons Jordà es venia d'uns llindars ruïnosos que van començar amb el veto rus, i també s'ha donat la circumstància que la climatologia que ha afectat la collita de bona part d'Europa, i també s'han vist els resultats del pla d'arrancada del 2017.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, visitant una central fructícola d'Albatàrrec @OriolBoschPer productes, en el cas del préssec vermell gros, el preu mitjà de venda de les empreses fructícoles ha estat d'1,10 euros el quilo, 40 cèntims per sobre del que s'havia venut entre els anys 2017 i 2019, els pitjors després del veto rus. El mateix ha passat amb la nectarina, que enguany ha tingut un preu de venda mitjà d'1,5 euros el quilo, gairebé el doble del preu de venda dels anys posteriors al veto.

La climatologia ha estat clau en aquesta millora de preus, ja que les gelades primaverals van provocar una caiguda de producte a tot Europa, amb una de les pitjors produccions dels darrers trenta anys. La poca disponibilitat de préssec i nectarina ha suposat un molt baix nivell d'estocs tot l'estiu i això ha fet que els preus s'hagin mantingut força estables i alts.

Així mateix, també hi ha tingut a veure el pla d'arrencada d'arbres fruiters que es va iniciar el 2017 i va finalitzar l'any passat. Jordà ha assenyalat que en total es van arrencar 1.275 hectàrees de fruita de pinyol que han servit per "adequar" l'oferta i la demanda en el marc global de la fruita d'os. Sobre la possibilitat de tornar a implementar aquest pla, Jordà ha dit que faran el que faci falta i el que es concerti amb el sector. De moment, no està previst, però el tenen damunt la taula per si convé en un futur.

Treballadores en una línia de producció d'una central fructícola a Albatàrrec @OriolBosch

Les xifres de producció

A Catalunya, la collita ha estat de 307.000 tones, un 11% inferior a la de l'any 2020, que ja va ser un any de poca producció. Si es compara amb la collita mitjana dels darrers cinc anys, la caiguda arriba al 34%. Si es parla del potencial productiu de Catalunya, situat en 550.000 tones, podríem dir que la caiguda ha estat d'un 43%, 240.000 tones menys dels que es podrien arribar a produir.
 

Ingressos desiguals

Ple que fa al balanç econòmic, caldrà fer-lo pagès a pagès i central a central. Hi ha hagut zones amb fortes afectacions i reduccions de producció de fins al 50%, i en canvia d'altres sense quasi afectacions.

L'anàlisi detallada de cada cas, cada central o cada productor serà molt diferent. En els casos d'afectacions de gelades, caldrà fer el balanç del cobrament de l'assegurança més el volum de producció i els preus del mercat percebuts. Aquest balanç serà molt positiu en les zones sense quasi afectacions de gelades, i en d'altres dependrà del volum finalment recol·lectat o processat i de l'assegurança.
 

Segona campanya amb covid-19

Aquesta ha estat la segona temporada marcada per la pandèmia de la covid-19. Aquesta vegada, però el sector ja estava preparat i tenia l'experiència prèvia en els protocols sanitaris. El reforç en la prevenció, la bona execució dels plans per part de les empreses, la implicació de totes les persones del sector i sobretot la vacunació de treballadors s'ha traduït en molt pocs casos positius, i la campanya s'ha pogut desenvolupar amb molta normalitat.

Enguany s'han assolit els millors preus de la fruita dolça dels darrers set anys
comentaris