28.09.2022 |

Les Escoles Agràries de Catalunya inauguren els cicles de Vitivinicultura i de Paisatgisme, Agroecologia i Acció Climàtica

 La comarca de la Terra Alta ha passat dels 35 cellers de l’any 2000 (quan l’Escola va iniciar els cicles formatius d’olis i vins) als 63 aquest any 2022, cosa que ha afavorit la fixació de persones al territori i el desenvolupament de l’economia comarcal
Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica 2
Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica 2
Les Escoles Agràries de Catalunya inauguren els cicles de Vitivinicultura i de Paisatgisme, Agroecologia i Acció Climàtica

L'Escola Agrària de Gandesa va ser l'escenari el passat dimecres de l'acte inaugural del curs de les Escoles Agràries de Catalunya, un nou període formatiu que ha vist incrementada l'oferta amb dos nous cicles de grau superior, el que s'impartirà en el centre de la Terra Alta dedicat a la Vinicultura, i el de Paisatgisme i Medi Rural, Perfil Professional Agroecològic i Acció Climàtica a l’Escola Agrària de Manresa.

L'acte va estar presidit per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i es va dur a terme en un dels centres degans de la xarxa d'Escoles Agràries de Catalunya, Escola Agrària de Gandesa que commemorarà mig segle el pròxim any. 

Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica 1
Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica

El cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Vitivinicultura, és una reivindicació històrica de l’Escola Agrària de Gandesa, amb demandes insistents del sector i del territori, segons va assegurar la responsable d'Acció Climàtica. Aquest nou cicle formatiu, autoritzat pel Departament d’Educació, dona continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Olis d’Oliva i Vins. Amb una durada de 99 hores de formació en elaboració d’olis Prèmium, analítica i tast, són els únics estudis superiors de formació professional de l’Estat espanyol que inclouen producció d’olis d’oliva, i, per tant, l’únic Cicle de Formació de Grau Superior que la inclou.

Jordà va remarcar “la importància que ha tingut i té la formació oferta per l’Escola de Gandesa per al desenvolupament econòmic del sector del vi i de l’oli a la Terra Alta. La comarca ha passat dels 35 cellers de l’any 2000 (quan l’Escola va iniciar els cicles formatius d’olis i vins) als 63 aquest any 2022, cosa que ha afavorit la fixació de persones al territori i el desenvolupament de l’economia comarcal, aspectes als quals segur que ha contribuït l’Escola Agrària en tots aquests anys”.

Productes elaborats a les Escoles Agràries @JosepAPérez
Productes elaborats a les Escoles Agràries @JosepAPérez

Josep Gonzàlez-Cambray va celebrar l’increment de l’oferta de les escoles agràries, "que és el pas previ per tenir més estudiants. És un pas necessari, però que hem de completar amb l’acompanyament i l’orientació. Seguirem incrementant l’oferta a les escoles agràries i arreu de l’FP i seguirem millorant el procediment perquè sigui més orientat per a l’alumnat i les famílies. Hem de ser capaços de flexibilitzar i adaptar l’oferta per tal que tingui incorporació al mercat laboral, i que l’alumnat ho sàpiga".

Incorporació d'un nou centre a Cabrils, i millora en els equips docents

Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica
Inauguració del curs a les Escoles Agràries a Gandesa ©AccioClimàtica

La xarxa d'Escoles Agràries de Catalunya preveu incorporar el quinzè centre formatiu a Cabrils que impartirà les especialitats d'Horticultura i Noves Tecnologies, i s'ampliarà la plantilla en 18 places noves, 9 places per a la nova escola, i 9 per a les escoles de Gandesa, Manresa, Tàrrega, Pirineu, Mas Bové, Espiells, i Empordà.

Formació professional de qualitat

Les Escoles Agràries obren el període de preinscripcions @Agricultura
Imatge EA del Pallars @AccióClimàtica

Els estudis de les Escoles Agràries es caracteritzen per oferir una formació professional personalitzada, pràctica i en permanent adaptació a les noves tendències i necessitats del sector. Centres amb un alt nivell de sensibilitat per l'entorn com ho demostra les certificacions ISO 14001 que ja tenen tres d'ells, i un més que la rebrà ben aviat. Actuacions a les quals s'afegeix la instal·lació de 5 noves calderes de biomassa a cinc escoles i equips de plaques fotovoltaiques a 11 escoles. 

Qualitat que també s'atribueix a configurar grups reduïts d’alumnat, l’alta qualificació i tecnificació dels equips directius i del professorat, les diverses col·laboracions que estableixen amb empreses i professionals en actiu del sector, les visites tècniques a empreses i explotacions agropecuàries i el preu públic dels estudis.

Enguany, hi ha 646 alumnes matriculats en tots els cicles formatius. Destaca, l’augment de les dones matriculades, que han passat del 25% del curs passat al 27% d’enguany.

50 anys d’història de les Escoles Agràries

Activitats a les Escoles Agràries @AccióClimàtica
Activitats a les Escoles Agràries @AccióClimàtica

L’any 2023, l’Escola Agrària de Gandesa celebrarà el 50è aniversari, igual com ho ha fet aquest any 2022 el Servei de Formació Agrària, la unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que s’encarrega de la gestió dels centres. L’any 1972, també van obrir les primeres escoles agràries, les EA d’Alfarràs, Empordà, Vallfogona de Balaguer i Manresa, que van precedir la resta: les Borges Blanques, Pallars, Amposta, Tàrrega, Pirineu, Mas Bové, Solsonès, Santa Coloma de Farners, Gandesa i Mercè Rossell i Domènech (Espiells).

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per catorze escoles agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semipresencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del Departament d’Acció Climàtica en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari, i la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i els professionals del sector.

    

Les Escoles Agràries de Catalunya inauguren els cicles de Vitivinicultura i de Paisatgisme, Agroecologia i Acció Climàtica
comentaris