L'IRTA constata que es va incrementar un 25% la demanda d'aigua de reg durant les onades de calor d'enguany

Ha sigut un any de laboratori, s'ha pogut mirar el camp estudiant com s'adaptaven moltes de les previsions que s'havien fet, i per la pròxima campanya no s'espera molta millora, per tant, s'ha d'estar preparat, i intensificar els esforços de racionalització i eficiència
Reunió de l'IRTA amb els agents de terres lleidatanes ©JosepAPérez
photo_camera Reunió de l'IRTA amb els agents de terres lleidatanes ©JosepAPérez

Els responsables de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han celebrat aquest divendres la trobada anual amb representants institucionals i els agents econòmics de les Terres de Ponent i el Pirineu, una trobada que té com a l'objectiu presentar l'activitat i els projectes del centre. Enguany la ponència ha tingut com a tema destacat les conseqüències que tindrà sobre l'entorn la falta de pluges i la sequera.

Reunió de l'IRTA amb els agents de terres lleidatanes ©IRTA
Reunió de l'IRTA amb els agents de terres lleidatanes ©IRTA

Les dades les presentava el delegat institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, Joan Girona qui ha explicat que l'institut va fer públiques recentment unes dades que mostraven l'increment d'un 15% en la demanda d'aigua de reg aquest estiu respecte a la mitjana dels darrers cinc anys, però es va observar que durant les onades de calor aquesta necessitat es va incrementar fins al 25%. "Aixó és una bestialitat", etziba Girona.

Però a més a més que tindrem menys aigua, perquè plourà d'una manera diferent, si seguim amb aquest clima la demanda s'incrementarà, el que ens obliga a fer-ho tot d'una manera molt diferent. I segons el Centre Europeu de Prediccions l'any que ve la situació no millorarà molt més   

El delegat de l'Institut ha destacat la necessitat del sector agroalimentari d'introduir canvis en la manera de produir per afrontar el canvi climàtic, ja sigui utilitzar mètodes més eficients d'aigua, canvis en esporgar o introduir varietats que s'adaptin millor, entre d'altres. En aquest escenari el sector agroalimentari s'ha d'adaptar en l'àmbit productiu per poder continuar conreant les varietats que produeix actualment i, d'altra banda, ha dit que també caldrà introduir varietats i espècies que s'adaptin millor al canvi climàtic.

Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTA
Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTA

Girona ha explicat que l'IRTA fa vint-i-cinc anys que estudia el canvi climàtic, en un principi per entendre als conreus, de quina manera s'adapten  a les diferents condicions, i una de les variables que s'havia seguit era els diferents escenaris de condicions climàtiques, per tant, ja es compta amb un bagatge en aquest sentit. Està clar que en els darrers deu anys s'ha hagut d'intensificar la recerca en aquest aspecte.

Ha sigut un any de laboratori, s'ha pogut mirar el camp estudiant com s'adaptaven moltes de les previsions que s'havien fet, i per la pròxima campanya no s'espera molta millora, per tant, s'ha d'estar preparat, i intensificar els esforços de racionalització i eficiència

El director general de l'IRTA, Josep Usall ©AnnaBerga
El director general de l'IRTA, Josep Usall ©AnnaBerga

El director general de l'IRTA, Josep Usall, ha fet valdre aquestes reunions amb els agents de terres lleidatanes per poder detallar els resultats de l'Institut, però també per recollir les inquietuds de la societat, ja que ajuden, ha dit, a orientar les futures recerques que busquen fer compatible la "sostenibilitat ambiental i econòmica".

Nous Projectes de l'IRTA

Joan Girona ha detallat als alcaldes i representants de les institucions projectes com CROPDIVA, que vol recuperar cultius orfes com l’ordi pelat, el fajol o el triticale, per afavorir la biodiversitat, contribuir a fixar nitrogen al sòl i fer un ús més eficient de l’aigua.

Cultius a Sucs ©AdriánGracia
Cultius a Sucs ©AdriánGracia

També s’apliquen estratègies de reg deficitari en els arbres fruiters per estudiar en quins moments pot reduir-se l’aportació d’aigua als cultius o quant de temps pot deixar-se patir un arbre.

L’altre pilar per aconseguir l’eficiència en l’ús de l’aigua és la digitalització i la reducció de la bretxa digital en l’àmbit agroalimentari; en aquest sentit, s’ha creat un kit tecnològic que inclou sensors d’Internet de les coses, teledetecció, simulació de cultius i intel·ligència artificial, i que permet simular, en temps real, la demanda d’aigua per a milers de parcel·les.

Comentaris