07.12.2022 |

Es detecta una plaga d'escarabat Diabrotica en una finca de panís a Vila-sana

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica ha acordat amb el propietari destinar la parcel·la de panís situada el terme de Vila-sana a l'experimentació per contenir la plaga
Xavier Auqué, mostrant afectació del panís per l'escarabat Diabrotica  ©OriolBosch
Xavier Auqué, mostrant afectació del panís per l'escarabat Diabrotica ©OriolBosch
Es detecta una plaga d'escarabat Diabrotica en una finca de panís a Vila-sana

L'escarabat Diabrotica virgifera és una plaga que es va detectar per primera vegada a Catalunya al mes de juliol en una finca de Vila-sana, per aquest motiu el  Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica ha acordat amb el propietari destinar la parcel·la a l'experimentació. L'escarabat ha afectat unes 7 hectàrees de panís de les 21 que té la finca.

El cap de secció de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica a Lleida, Xavier Auqué, ha explicat que faran un "assaig" en què es preveu seguir un model matemàtic de la Universitat de Califòrnia que consisteix a fer seguiment del cicle de la plaga i prediu en quines èpoques i quins dies de cada mes hi haurà un diferent estadi larvari per poder determinar quan surten els escarabats adults i saber quan ponen i moren.

D'aquesta manera, el que es pretén és programar diferents dates de sembra del panís per tal de "trencar el cicle de la plaga" i evitar danys

Una vegada s'ha iniciat el període de recol·lecció del panís, a la finca del Pla d'Urgell afectada per la plaga s'ha pogut constatar que a les zones amb gran afectació de l'escarabat hi ha rendiments molt baixos o pràcticament cap producció que la recol·lectora ni tan sols ha pogut agafar. Tot i que després de ser avisats pel pagès els tècnics han anat fent seguiment de la finca durant tot l'estiu i fins i tot s'han aplicat dos tractaments fitosanitaris per matar el màxim d'adults possibles, només s'ha aconseguit que la plaga no s'hagi escampat més tant per la finca en qüestió com per les de la vora.  

Xavier Auqué, mostrant afectació del panís per l'escarabat Diabrotica en una finca de Vila-sana ©OriolBoschEl sector productor de panís de les comarques de Ponent està molt preocupat per l'aparició d'aquesta plaga, ja que si no es controla, pot provocar moltes pèrdues. Els tècnics avisen que un cop detectada, ara caldrà conviure-hi com fan països com Itàlia i França. La Diabrotica virgifera prové dels Estats Units i ja fa anys que va arribar a Europa.

A Catalunya segurament la plaga ha arribat a través del transport per carretera, ja que la finca es troba a pocs metres de l'autovia A-2 on hi ha una àrea de servei on paren molts camions d'arreu

Malgrat aquesta preocupació, Auqué ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat perquè de moment, la plaga no s'ha dispersat tot i localitzar un focus a 42 quilòmetres de Vila-sana, a prop de l'Aragó. A partir d'aquí van tenir clar que "l'erradicació" no seria possible i per això només poden contenir-la, ja que caldrà conviure-hi a partir d'ara.

Es detecta una plaga d'escarabat Diabrotica en una finca de panís a Vila-sana
comentaris