27.01.2022 |

'Està en joc la sobirania alimentària i una producció més sostenible', el balanç del sector agrari segons JARC

JARC reclama que el CadeCAT i l’AICA facin controls dels contractes agraris perquè es compleixi la Llei de la Cadena Alimentària i els productors rebin un preu just, per garantir la rendibilitat de les explotacions
Cal garantir la producció d’aliments de proximitat ©JARC
Cal garantir la producció d’aliments de proximitat ©JARC
'Està en joc la sobirania alimentària i una producció més sostenible', el balanç del sector agrari segons JARC

La pujada dels costos de producció posa en risc les explotacions professionals agràries. Segons els càlculs de COAG, l'increment interanual dels costos de producció arriba al 30% el desembre de 2021, amb una pujada exponencial dels mateixos en l'última part de l'any. Tots els indicadors apunten que el 2022 no serà millor.

L’índex de preus en origen i destí (IPOD) de novembre diu que els preus que reben el productors s’han vist multiplicats per 4,95 com a mitjana als lineals. Podem donar alguns exemples, l’agricultor cobra la patata a 0,16€/kg i als punts de venda es venen a 1,20 €/kg, això representa un increment d’un 650%. Al ramader se li paga com a mitjana a 0,31€/l de llet mentre que el consumidor la compra per 0,76€/l, és a dir, un 145% més cara. Aquesta és una situació insostenible per als productors, i l’entitat reclama que cal fer un repartiment més equitatiu del valor entre els diferents agents de la cadena alimentària.

Balanç agrari 2021Amb aquest panorama, l’entitat considera que la nova PAC que entrarà en vigor el 2023, no farà més que empitjorar aquesta situació, reduint els ajuts directes per als productors. Com a mínim, perquè els professionals agraris puguin mantenir la seva activitat, caldria mantenir el nivell de suport econòmic.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya alerta que està en joc la sobirania alimentària i una producció més sostenible des del punt de vista econòmic i del medi ambient. “No és un tema menor”, apunta Joan Carles Massot, president nacional de JARC, “ho hem pogut comprovar durant la pandèmia amb el tancament de les fronteres i les dificultats que hem experimentat en la mobilitat de les persones i el transport, cal garantir la producció d’aliments de proximitat. No podem dependre de països tercers en un tema tan essencial i estratègic”.

L’entitat considera clau mantenir el nostre teixit productiu local. En aquest sentit, exigeix al Ministeri d'Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica que es reforcin els controls i inspeccions per a garantir el compliment de la Llei de Cadena Alimentària. “Cal fer respectar la normativa i sancionar aquells que paguin per sota del cost de producció”, afirma Joan Carles Massot, president de JARC.

Així mateix, l’organització reclama al Govern estatal i autonòmic un pla de xoc urgent per al sector agrari que reculli mesures de suport via rebaixes fiscals i ajuts directes.

'Està en joc la sobirania alimentària i una producció més sostenible', el balanç del sector agrari segons JARC
comentaris