L'Agenda Rural busca identificar les necessitats de l'espai rural i garantir-ne les condicions de vida

El document que inclou 892 accions que han de servir per igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre el medi rural i les zones urbanes
Presentació de l'Agenda Rural a Torà ©Govern
photo_camera Presentació de l'Agenda Rural a Torà ©Govern

El Govern aprovarà dimarts 24 de maig l'Agenda Rural, el full de ruta que ha de garantir la igualtat d'oportunitats entre la ciutadania que viu a l'espai rural. En concret, el document busca identificar les necessitats de l'espai rural i garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament a través de la diversificació econòmica. 

El president de la Generalitat Pere Aragonès i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà presentaven aquest divendres a Torà el document, que inclou 892 accions que han de servir per igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre el medi rural i les zones urbanes. 

Agenda Rural de Catalunya
Agenda Rural de Catalunya

Pere Aragonès, va explicar que l'Agenda Rural neix amb la voluntat que tothom pugui gaudir de les mateixes oportunitats, independentment d'on visqui, i d'enfortir la cohesió del país, sense deixar ningú enrere. Així, va valorar el document com un "molt bon punt de partida" per aconseguir l'equilibri i cohesió territorial del país.

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà assenyalava que dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab./Km², més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab./Km². I va afegir que hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen una superfície del 35% del país, però que representen l'1% de la població.

És una evidència que aquest desequilibri genera problemes de gestió i d'equilibri territorial perquè tenim el territori despoblat

Presentació de l'Agenda Rural a Torà ©Govern
Presentació de l'Agenda Rural a Torà ©Govern

Per això, va declarar que l'objectiu de l'Agenda Rural és assolir igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre el medi rural i les zones urbanes, per facilitar que la gent pugui viure-hi, equilibrant el país social i territorialment. I és que, segons la consellera, el repoblament de les zones rurals ha d'arribar de la mà de la dinamització i diversificació econòmica i del proveïment d'uns bons serveis bàsics.

Jordà també va especificar que l'Agenda Rural ha definit un total de 892 accions, de les quals 277 són prioritàries i, d'aquestes, 59 s'han identificat com a estratègiques. Aquestes accions s'han organitzat en set grans eixos principals: Persones, benestar i repte demogràfic; transició ecològica; territori connectat; sistema agroalimentari; gestió forestal; innovació i dinamització social i econòmica i, finalment, Governança.

El Govern aprovarà l'Agenda Rural de Catalunya el pròxim dimarts i, posteriorment, el document es desplegarà a través d'un pla d'acció que definirà les accions a portar a terme o bé que han de continuar desenvolupament els diferents departaments de la Generalitat. Així mateix, una comissió interdepartamental vetllarà pel seguiment i compliment d'objectius marcats en el pla.

Una Agenda Rural participada

L'Agenda Rural de Catalunya va néixer de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, que va encarregar a una comissió redactora formada per l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS), la coordinació del document.

A partir d'aquí es va iniciar un procés participatiu per elaborar una proposta tan àmplia com sigui possible. Més de 1.200 persones han participat en els diversos tallers que s'han organitzat arreu del territori per donar resposta als nombrosos reptes als quals s’enfronta el món rural.

Comentaris