L'IRTA diu que cal "estar preparats" per la sequera creixent que afectarà els cultius

Diversos representants institucionals visiten els projectes sobre el canvi climàtic que l'Institut realitza a Mollerussa

Anna Berga
Pla obert de diversos representants institucionals mirant una part del lisímetre que l'IRTA té instal·lat a un camp de pomeres a Mollerussa, l'1 de juliol de 2021. (Horitzontal) - Anna Berga
photo_camera Diversos representants institucionals mirant una part del lisímetre que l'IRTA té instal·lat a un camp de pomeres a Mollerussa - Foto: Anna Berga

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballa, juntament amb altres entitats europees i dels Estats Units, en diversos projectes encaminats a predir els efectes que el canvi climàtic tindrà en la demanda d'aigua als camps de cultiu. Segons el delegat institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Ponent, Joan Girona, en els propers 5 anys hi haurà, almenys, un episodi de sequera que després s'anirà repetint amb més intensitat i, davant d'això, diu, "hem d'estar preparats". Diversos representants institucionals han visitat aquest dijous l'Estació Experimental de l'IRTA a Mollerussa per conèixer alguns d'aquests estudis.

El dia 20 de juliol l'espai acollirà la presentació del projecte LIAISE sobre l'escalfament global

A la jornada d'aquest dijous hi ha participat, entre altres, representants del Govern, de la Diputació de Lleida i alcaldes de la demarcació, així com els presidents de la Cambra de Comerç a Lleida, de Fira de Lleida i dels regants dels Canals d'Urgell.

La trobada ha servit perquè els representants de diverses institucions del territori coneguin els projectes que l'IRTA està duent a terme sobre la gestió de l'aigua de reg en el marc del canvi climàtic. De fet, Joan Girona ha destacat que l'aigua serà un dels recursos "més problemàtics i crítics del futur" ja que el canvi climàtic farà augmentar les necessitats d'aigua de reg als conreus i, especialment, farà difícil fer previsions a curt termini.

"Per això estem intentant desenvolupar models que amb certa antelació ens diguin quines són les necessitats d'aigua. Si sabem quines són podrem adaptar estratègies per minimitzar els riscos i, si pot ser, que aquests no es notin", ha explicat Girona, que assegura que "el canvi climàtic provocarà que no hi hagi suficient aigua per cobrir les necessitats de reg".

Davant d'això, diu que cal ser "molt més eficients" i "estar preparats", ja que estima que en els propers cinc anys el país passarà, almenys, per un episodi de sequera. "No sempre faltarà aigua, serà una muntanya russa", matisa. Tot i així, diu que aquests episodis s'aniran repetint cada vegada més sovint i de manera més intensa.

Un dels projectes que es porta a terme al camp experimental que l'IRTA té a Mollerussa és el de calcular la quantitat d'aigua que utilitza un conreu mitjançant un lisímetre. Es tracta d'un instrument que incorpora una bàscula d'alta sensibilitat i que mesura la quantitat d'aigua que els conreus evapotranspiren. A més, també mesura la quantitat d'aigua que necessita la planta a partir de la quantitat de radiació que aquesta intercepta.
A banda del lisímetre, l'IRTA també desenvolupa sistemes de programació de reg automàtic orientats a fer una gestió més eficient de l'aigua de reg. Un altre d'aquests projectes i que es presentarà a mitjans de juliol és el projecte LIAISE encaminat a esbrinar com afectaran diferents factors que intervenen en el cicle de l'aigua, inclosa l'activitat humana, i en un escenari de canvi climàtic, en la disponibilitat d'aquest recurs.

L'objectiu de LIAISE és aportar coneixement sobre com afectarà l'escalfament global sobre els recursos disponibles d'aigua dolça a nivell mundial, específicament a les regions productores d'aliments, i com canviaran les interaccions humanes amb aquests recursos i el seu valor per a la societat.

També es vol comprendre els efectes i les incerteses dels intercanvis d'aigua i energia en el clima actual i canviant i com transmetre aquesta informació a la societat

A més, entre el 15 i l 30 de juliol, l'Agència Espacial Europea (ESA), la NASA i la SAFIRE sobrevolaran el Pla d'Urgell amb sensors tèrmics i radar per tal de gener

Comentaris