L'IRTA ha dut a terme estudis en finques afectades per les gelades per conèixer els errors dels sistemes de prevenció

Cal un sistema de termòmetres per distingir entre temperatura humida i seca quan es torni a produir un episodi de gelades amb els fruiters ja florits, això ha de servir per determinar el moment d'engegada dels aspersors i també el volum d'aigua que cal tirar sobre els arbres per formar la capa de gel protectora
Zona expositiva de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez
photo_camera Zona expositiva de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez

El reg per aspersió que es fa servir en la prevenció de les gelades en els fruiters no va ser suficient per mitigar els efectes de les baixes temperatures de la primavera, segons reflecteix l'estudi que està duent a terme l'IRTA en un centenar de finques de les comarques de Ponent. El cap de programa de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Luis Asín, va explicar que en una "gelada atípica" com la d'aquest any, no es va encertar el moment d'arrencar els aspersors, ni el cabal d'aigua que es va aplicar als fruiters per generar la capa de gel protectora a les flors.

Zona expositiva de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez
Zona expositiva de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez

Asín va afegir que la gelada del passat mes d'abril va ser molt més severa que la de l'any 92 i que fins i tot els fruiters protegits amb el millor sistema anti gelada, s'han vist afectats. L'episodi que va afectar principalment les comarques de Ponent, va estar marcat per una gelada molt forta i prolongada, amb temperatures que van arribar a situar-se al llindar dels -7 o -8 graus, que és el límit que determina que el sistema funcioni o no. A més a més, s'hi va sumar el fet que el vent i la humitat relativa van ser molt baixos.

Segons les primeres conclusions de l'estudi, l'IRTA ha determinat que cal un sistema de termòmetres per distingir entre temperatura humida i seca quan es torni a produir un episodi de gelades amb els fruiters ja florits

Això ha de servir per determinar el moment d'engegada dels aspersors i també el volum d'aigua que cal tirar sobre els arbres per formar la capa de gel protectora. Així i tot, segons Asín, hi pot haver una altra gelada "desastrosa" com la d'aquest any, ja que els sistemes d'aspersió no es poden posar a totes les parcel·les perquè requereixen un cabal determinat d'aigua per funcionar.

Ponències tècniques de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez
Ponències tècniques de la Jornada fructícola de l'IRTA ©AriadnaPérez

A banda del fred, un altre dels elements que han marcat la campanya de la fruita d'aquest any ha estat la calor que ha condicionat els calibres a la baixa de poma i pera. Des de l'IRTA es volen plantejar solucions concretes al sector, com la d'ombrejar les finques amb malles anti pedra o fins i tot amb panells solars per damunt dels arbres. Quan una pomera està per sobre els 30 graus, la planta deixa de funcionar i per això cal ombra per evitar que les onades de calor perjudiquin el creixement dels fruits.

Un dron per aplicar fitosanitaris en els conreus ©OriolBosch
Un dron per aplicar fitosanitaris en els conreus ©OriolBosch

Aquestes conclusions formen part del programa que s'ha dut a terme aquest dimecres i dijous en la finca experimental de l'IRTA en el Campus educatiu del Parc de La Serra de Mollerussa, en el marc de la Jornada Fructícola. Una convocatòria que al marge del vessant científic i divulgatiu, també ha presentat novetats tecnològiques com l'aplicació de fitosanitaris als fruiters mitjançant drons, un model d'agricultura de precisió que té la voluntat d'aconseguit més eficiència en els conreus.

Segons ha explicat director de l'IRTA, Josep Usall els aparells s'han començat a provar de forma experimental després d'iniciar tractaments que han resultat molt exitosos en cereals i arròs. En el cas dels fruiters, cal tenir en compte aspectes com l'alçada dels arbres o la distribució de les finques per fer servir els aparells, però les primeres proves han resultat bastant satisfactòries. 

Comentaris