Neix idRural, una nova entitat que promourà la revitalització de les zones rurals

Entre les seves lluites destaca el benestar i la cohesió social de la població, l’impuls econòmic, la rehabilitació d’habitatges i la lluita contra la bretxa digital

Espigues de blat. Fotografia: Freepik.
photo_camera Espigues de blat. Fotografia: Freepik.

L’Associació per la innovació, el desenvolupament i la participació social al món rural idRural neix a partir d’un estudi realitzat per l’Ajuntament d’Almatret i de les necessitat detectades fruït de la col·laboració entre els municipis de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec.

Aquesta entitat sense ànim de lucre es constitueix amb l’objectiu d’impulsar i desenvolupar projectes de participació social que afavoreixin la revaloració de l’espai rural, tenint sempre en compte la millora de les condicions de vida, el benestar i la cohesió social i territorial de les zones rurals i especialment els micropobles.

L’Associació compta amb la màxima col·laboració de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, que els oferirà suport en totes aquelles iniciatives que contribueixin a la millora de la qualitat de vida en l’àmbit rural

Entre les projectes prioritaris d’idRural hi ha impulsar col·laboracions público-privades per la rehabilitació i posada en valor de l’habitatge rural preservant l’arquitectura tradicional i el paisatge, a més de promoure propostes per l’atenció i cura de persones en zones rurals i amb poca població. En la mateixa línia, s’impulsaran projectes per millorar les xarxes de distribució comercial a les zones rurals, l’ús de mitjans de transport compartit, la prestació de serveis digitals financers mínims i necessaris, així com actuacions per combatre la bretxa digital i el desenvolupament de plans de sostenibilitat turística.

L’Associació idRural recolzarà projectes de participació ciutadana, cooperació, solidaritat social i formació en l’àmbit local que contribueixin a incrementar i diversificar l’activitat econòmica rural i la generació de llocs de treball

També desenvoluparà accions de prestació de serveis al medi rural posant especial atenció a iniciatives que contribueixin a eliminar els desigualtats de gènere.

Entre els objectius d’idRural hi ha també enfortir la connectivitat de les zones rurals, la interacció rural-urbana i la continuïtat territorial, la preservació del patrimoni cultural immaterial i el desenvolupament de projectes d’interès etnològic, especialment, a través de la documentació i estudi de la supervivència de les societats rurals del segle XX.

Per iniciar aquest projecte s’hi ha involucrat, entre d’altres i tots a títol individual, l’alcalde d’Almatret, Jordi Tarragó, que en serà el president. L’alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, que assumirà la vicepresidència i Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, que actuarà com a vocal. 

Comentaris