El Pla d’Urgell acull una missió científica per millorar la predicció climàtica mundial

Científics de la NASA, l’Agència Espacial Europea, el CNRS i altres organismes internacionals s’han instal·lat al Pla d'Urgell per estudiar els efectes del canvi climàtic en la demanda d’aigua als conreus
Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTA
photo_camera Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTA

Se sap que en les regions semiàrides l’aigua s’evapora més del que seria habitual i això pot interferir en l’atmosfera, alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges. Actualment, no hi ha prou dades per saber com s’hauran de regar els cultius en aquestes regions en un futur marcat pel canvi climàtic i la manca d’aigua dolça disponible, i així afinar els models meteorològics i climàtics.

Per això, el projecte LIAISE (Land surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment), en què també participen investigadors del programa d’Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha escollit la zona del Pla d’Urgell per prendre mesures sobre l’evapotranspiració.

La campanya s’ha iniciat aquest any i durant l’estiu es prendran les mesures de manera més intensa en les explotacions agrícoles de Mollerussa, Linyola, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Verdú i Bellpuig

Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTAA més, la NASA, la SAFIRE i la ESA sobrevolaran la zona amb avions que tenen uns sensors instal·lats per mesurar la humitat superficial del sòl i la temperatura, ambdós necessaris per a estimar el consum d’aigua dels conreus. Durant aquests dies es validarà la informació que donen aquests sensors abans de col·locar-los als satèl·lits. 

Els científics han escollit aquestes zones del Pla d’Urgell perquè són indrets semiàrids on hi ha una gran heterogeneïtat de cultius i  sistemes de regadiu, igual que en altres regions del Mediterrani, com el Marroc o Tunísia. Remarquen que és important entendre de quina manera els sistemes d’irrigació poden afectar el cicle hidrològic. «En un futur més sec, hem de saber si podrem augmentar les reserves d’aigua o si això tindrà conseqüències i alteracions al clima local».

Projecte climàtic a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa @IRTALa millora del coneixement del models meteorològics i hidrològics  servirà per predir un sistema d’irrigació més òptim per evitar perdre aigua i que aquestes infraestructures artificials de regadiu interfereixin el mínim possible en el cicle natural de l’aigua. Totes les dades meteorològiques i d’observació de la terra obtingudes en aquesta missió internacional també serviran per a la previsió i control dels incendis forestals d’aquestes zones semiàrides i per validar les previsions meteorològiques locals. 

A més de l’IRTA i de l’SMC, i la participació d’empreses, entitats del territori i particulars (SAF-sampling, Cooperativa Ivars, Boldú viticultors, Ajuntament de Preixana, Josep Mª Berenguer, Josep Mª Tribó i Jaume Duart), els grups de recerca implicats en aquest projecte pertanyen als organismes i institucions següents: la NASA; SAFIRE; l’Agència Espacial Europea (ESA); MetOffice i King’s College (Regne Unit); MeteoFrance, CNRS, CNRM i CESBIO (França); les universitats de Wageningen, Utrecht i Delft (Holanda); el Jülich Research Center i la Universitat de Hohenheim (Alemanya); la Universitat de les Illes Balears (UIB); la Universitat de Barcelona (UB);  la Universitat de Toulouse i la Universitat Politècnica de Paris (França); CzechGlobe (República Txeca), els Bombers de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori de l’Ebre

Comentaris