Proposen la collita en verd per a abordar la crisi de la COVID en el sector vitivinícola

Agricultors i Ramaders de Catalunya, a través de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) considera la collita en verd la mesura més adequada per a abordar a curt termini la crisi del sector vitivinícola, ja que és l'única actuació que elimina matèria primera del mercat

Verema a les finques del Castell del Remei.
photo_camera Verema a les finques del Castell del Remei @Territoriscat

Agricultors i Ramaders de Catalunya, a través de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG, que la representa en l’àmbit estatal) considera la collita en verd la mesura més adequada per a abordar a curt termini la crisi del sector vitivinícola, ja que és l'única actuació que elimina matèria primera del mercat abans, fins i tot, de la seva transformació en vi. Així li ha traslladat al ministeri d'Agricultura, en resposta al qüestionari remès a les organitzacions agràries per a abordar la preocupant situació del sector. El sector vitivinícola ha estat des del primer moment un dels més afectats per la pandèmia de la COVID-19, a causa del tancament i posteriors restriccions del canal HORECA (60% del consum), així com la cancel·lació de tota mena de festes i esdeveniments en els quals el consum també era important.

Perquè aquesta mesura sigui eficaç hauria d'aplicar-se en tot el territori nacional i dotar-se d'un pressupost extraordinari d'almenys 40 milions d'euros, (aportats per UE, ministeri d'Agricultura i Comunitats Autònomes), al marge del Pla de Suport al Sector Vitivinícola (PASVE). La sectorial de la vinya i el vi de JARC ha treballat molt per la mesura de la collita en verd, mesura excepcional l'any 2020 i que s'ha consolidat aquest 2021 en el nou Reial Decret per l'aplicació del  programa de suport 2019-2023 al sector vitivinícola espanyol. Tanmateix, Isabel Vidal deixa molt clar que “la collita en verd ha de ser una mesura del sector davant situacions excepcionals com són les que ha generat la pandèmia, i és l'ajut més directe al viticultor, a més que elimina matèria primera del mercat abans de la seva transformació i, per tant, resulta la més adequada per incidir al mercat.

Imatge d'arxiu del raïm en una finca de la DO Costers del SegreLa coordinadora ha deixat molt clar al ministeri d'Agricultura que per a executar les mesures extraordinàries a causa de la crisi de la COVID19 ha d'establir-se un pressupost extraordinari al marge del PASVE. Els responsables de la vinya de l’organització catalana i la coordinadora consideren que no es pot hipotecar, per un problema conjuntural aliè al sector, un pressupost assignat a les mesures ordinàries que són molt necessàries per a millorar la competitivitat del sector vitivinícola, com ara la reestructuració de la vinya, modernització de cellers o promoció en tercers països.

No obstant això, si no s'habilitessin finalment fons addicionals, i no quedés més remei que retreure fons del PASVE, JARC aposta perquè aquests diners vagin destinats exclusivament a finançar la collita en verd i no surtin en la mesura del possible del pressupost de la reestructuració i la reconversió de la vinya. La mesura de la collita en verd és més que necessària per a aconseguir un reequilibri entre oferta i demanda abans de la verema i evitar l'impacte dels baixos preus de mercat sobre els preus pagats pel raïm als viticultors. També es confia que al gener de 2022 es pugui activar la norma de comercialització d'immobilització de vi i most si la situació ho requereix.

Comentaris