La Fundació Canals d’Urgell organitza la segona de les visites guiades a la primera casa de comportes a Ponts

Aquesta serà la segona jornada d’una sèrie de visites guiades que tindran lloc un dissabte al mes del passat octubre i forma part de la celebració del 160è aniversari dels Canals d’Urgell
Visita Guiada a la Casa de Comportes ©CGRCU
photo_camera Primera visita Guiada a la Casa de Comportes ©CGRCU

La Fundació Canals d'Urgell torna a organitzar una classe magistral per tal de divulgar quina és la relació entre la casa de comportes de Ponts, els regadius de l'Urgell i el riu Segre. Una convocatòria pedagògica i turística que tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 11 del matí al Tossal de Ponts, un lloc que permetrà als visitants conèixer el naixement del Canal principal d'Urgell.

Els visitants podran conèixer les instal·lacions de la primera casa de comportes nova, la primera casa de comportes vella i l’ermita de Sant Isidre del Canal. Els interessats en fer la visita cal que s’inscriguin trucant a l’Espai Cultural Canals d’Urgell al telèfon 973 603 997 o al correu electrònic [email protected].

Aquesta serà la segona jornada d’una sèrie de visites guiades que tindran lloc un dissabte al mes del passat octubre i forma part de la celebració del 160è aniversari dels Canals d’Urgell. L’acció és un complement a les visites guiades que la Fundació ofereix cada dia a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, el museu dels Canals situat a la planta baixa de la Casa Canal de Mollerussa, on s’explica la transformació del territori de la Plana gràcies a la construcció del Canal al segle XIX i que actualment es troba en obres per tal d'adequar-hi una sala on s’explicarà la modernització de la infraestructura.

Imatge de la Casa de Comportes, inici del Cal dUrgell a Ponts ©Territoriscat
Imatge de la Casa de Comportes, inici del Cal dUrgell a Ponts ©Territoriscat

Aniversari del reg del Canal d’Urgell

Aquest any es commemora el 160 aniversari del reg de la primera finca del Canal d’Urgell. En aquest marc temporal un dels projectes estratègics de país és la modernització dels Canals d’Urgell. El Canal d’Urgell fou construït ara fa 160 anys, rega 75.000 hectàrees, subministra a més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades.

La infraestructura hidràulica més important de Catalunya es troba en ple procés de modernització. Del reg a manta actual es passarà a un regadiu intel·ligent, que permetrà regar des del mòbil. Una revolució de l’aigua, però també de l’economia que convertirà les terres de Lleida en el rebost de Catalunya. En un context de creixement de la població i de falta d’aigua, un regadiu més eficient permetrà crear més varietat de cultius i fer-los més rendibles. A la vegada és el context ideal per la creació de noves indústries, més llocs de treball i en definitiva, una oportunitat per frenar el despoblament.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement