Satèl·lit per preveure com afecta la sequera a la producció de cereals

A la conca de l’Ebre, el monitor de la sequera d’isardSAT va identificar una situació de sequera anòmala durant els primers mesos de l’any, que més tard es va traduir en la pèrdua de milions d’euros per part del sector agrícola 
La sequera a la conca de l'Ebre ©isardSAT
photo_camera La sequera a la conca de l'Ebre ©isardSAT

La presència d’humitat en el sòl durant la primavera, entre les setmanes 12-16 després de la sembra -quan la planta es comença a desenvolupar per sobre de la superfície del sòl- és clau per al bon rendiment de les collites. Així doncs,  l’absència d’aquesta humitat durant els períodes de sequera té un impacte directe en el volum de producció anual. 

En el marc del projecte ACCWA, isardSAT ha desenvolupat una metodologia per monitorar la sequera a partir de les dades de satèl·lit de la missió SMOS de l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès). Aquest satèl·lit mesura l’emissivitat de microones del sòl mitjançant un radiòmetre, i pot recollir les variacions d’humitat sobre la superfície terrestre. A partir de les dades recollides pel satèl·lit durant més de 12 anys, la metodologia d’isardSAT reconeix els períodes anormalment secs.

La sequera a la conca de l'Ebre ©isardSAT
La sequera a la conca de l'Ebre ©isardSAT

La investigadora del projecte ACCWA, Maria José Escorihuela exlica que  “el nostre monitor de la sequera ha demostrat una bona resolució espacial, amb una precisió que li permet identificar rius i embassaments”.

Aquesta anomalia en la humitat del sòl ha resultat ser un indicador clau de la producció de blat durant els mesos posteriors, en comparació amb les dades utilitzades habitualment per a monitorar la sequera

Davant de l’increment d’onades de calor en els últims anys, els resultats d’aquest monitor poden ser valuosos per a múltiples sectors, facilitant l’anticipació de mesures d’adaptació. Un cas clar d’aquesta adaptació és el de la regió oest de la conca de l’Ebre, on el cultiu de vinya tradicional s’està adaptant a models de regadiu. En col·laboració amb l’Observatori de l’Ebre, l’equip d’isardSAT proporciona un butlletí setmanal per monitorar l’estat de la regió.   

Comentaris