Acció Climàtica atorga ajuts per la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic

Aquest ajut s’insereix dins l’ordre aprovada pel Departament d’Acció Climàtica d’un total de 27 milions d’euros, que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya
El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol presenta els ajuts ©AccióClimàtica
photo_camera El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol presenta els ajuts ©AccióClimàtica

El  Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat a un col·lectiu d'empreses lleidatanes un ajut de 7,8 milions d'euros per finançar actuacions de transformació i comercialització d’aliments i a projectes que facin possible mitigar els efectes ambientals.

Aquest ajut s’insereix dins l’ordre aprovada pel Departament d’Acció Climàtica d’un total de 27 milions d’euros, que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya. En aquest sentit, la xifra percebuda per la indústria lleidatana representa el 32,1% del total de l’ajut. Les comarques de Lleida es situen així, pel que fa l’import rebut d’aquests ajuts, darrere de Barcelona, que n’ha rebut el 34%, i per davant de Girona, que n’ha rebut un 20,4%, i Tarragona i Terres de l’Ebre, beneficiàries del 13,5%.

Les empreses a les quals el departament d'Acció Climàtica ha atorgat els ajuts

Quadrat Valley, d’Albagés, queha invertit 1.115.000 d’euros en la instal·lació d’un molí d’oli. La nova instal·lació està integrada al paisatge i a la finca i permetrà elaborar olis Premium. Aquest projecte rebrà una subvenció de 312.344 euros..

Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, de Tàrrega, ha desenvolupat millores a la seva planta productiva per valor de 4.405.000 euros. La subvenció d’aquest projecte és de de 500.000 euros. I l’empresa Pons Tradició invertirà 1.195.000 euros en una nova instal·lació per a l’elaboració d’oli. L’ajut concedit en aquest cas és de 334.614 euros.

Infrusesa, dedicada a la transformació de fruites i verdures, durà a terme un projecte de millores tecnològiques de procés i ampliació d’una planta d’elaboració de sucs, melmelades i cremes, al terme municipal de Soses. La inversió serà de 5 M euros, que comptaran amb un ajut de 350.000 euros.

Cebes Recio, del Pla d’Urgell, durà a terme una ampliació de l’activitat d’assecatge i envasat de ceba. També incorpora una instal·lació per fer elaborats de ceba. El cost del projecte és de 3.071.000 euros, amb una subvenció de 500.000 euros. Així mateix,

Mediterranuts invertirà 1.500.000 euros en una nova instal·lació d’elaboració de l’ametlla, subvencionada amb 458.265 euros.

Planta de producció Pastoret ©AccióClimàtica
Planta de producció Pastoret ©AccióClimàtica

Pastoret de la Segarra, de Sant Guim de Freixenet, ha rebut dos ajuts d’ un import total de 379.277 euros. El primer, adreçat a diversificar, optimitzar i millorar el procés de fabricació de l’empresa ha estat de 260.795 euros, en base una inversió subvencionable de 841.274. I el segon, ha estat un ajut de 118.482 euros en base una inversió subvencionable de 382.200 euros per dur a terme la instal·lació d’un parc fotovoltaic per autoconsum energètic a les instal·lacions de Sant Guim de Freixenet.

Digitalització, sostenibilitat i economia circular

Aquesta és la quarta convocatòria d’aquests ajuts adreçats a la indústria agroalimentària, que s’emmarquen en el Programa de desenvolupament rural 2014-2020 (PDR). La convocatòria d’enguany ha estat finançada en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica i la resta, pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER).

Es preveu que el pressupost del proper Programa de desenvolupament rural, corresponent al període 2023-2027, destinat a aquests ajuts sigui de 45 M euros, sense comptar amb la part de finançament provinent dels fons europeus. La propera convocatòria d’aquests ajuts corresponent al 2022 es preveu per finals d’aquest any.

Aquestes ajudes, tant les adreçades a la transformació i comercialització d’aliments, com les destinades a la de mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments, s’ajusten als principis que promou el Pla estratègic de l’alimentació, un instrument per construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal, que assenta les bases del Pacte nacional per a l’alimentació de Catalunya.

El dimensionament de la indústria agroalimentària a Catalunya

La indústria agroalimentària a Catalunya respon al 19,9% del volum de negoci del sector industrial i ocupa 93.290 persones, que representen el 19% del total de la indústria catalana.

És la primera indústria manufacturera pel seu volum de negoci i compta amb 3.816 empreses, el 12,4% del conjunt espanyol i el 75% del volum de negoci es concentra en quatre subsectors: carni, alimentació animal, begudes i altres.

Comentaris