La sequera provoca que els cultius de regadiu lleidatans necessitin un 14% més d'aigua

Segons dels càlculs de l'equip d'investigació de l'IRTA a partir de dades meteorològiques i de satèl·lit

Pantà de Siurana ©Projecte 'La Sequera, 22'
photo_camera Pantà de Siurana. Fotografia: Projecte 'La Sequera, 22'

La sequera ha estat la causant que els cultius de regadius de les terres de Lleida hagin necessitat un 14% més d'aigua des de principi d'any, comptaran les xifres amb els darrers últims cinc anys.

Així ho ha determinat un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), experts en l'ús eficient de l'aigua en agricultura.

La superfície agrícola de finques regades a Lleida representa el 76% del regadiu de tot Catalunya i, segons l'IRTA, serà clau fer un ús racional i eficient de l'aigua de reg, ja que l'any que ve la campanya de reg serà "molt complicada" perquè s'espera que els embassaments estaran en "mínims històrics".

La sequera i la falta de pluges durant la primavera i l'estiu d'aquest any ha obligat els agricultors a restringir o disminuir les dotacions d'aigua per poder acabar la campanya de regadiu

Per tal de conèixer la demanda de reg dels conreus en cada moment de la campanya agrícola, l'equip de l'IRTA està desenvolupant una eina que estarà a disposició dels regants, obtenir-ne un històric i predir-la fins a finals de campanya.

Aquesta eina ja s'ha provat en una versió preliminar a la zona del Baix Ter (Girona) en el marc del projecte 'Girona, regió sostenible a l'aigua' (PECT, Girona, regió sensible a l'aigua, 001-P-000082). Ara, també s'implementarà a la zona de regadiu de Lleida gràcies al projecte demostratiu 'COMREGSAT' (PDR 2014-2022).

Aquesta ajudarà a anticipar-se i distribuir millor l'aigua i de manera més eficient al llarg de la campanya de reg

Aquesta temporada de regadiu, els cultius de regadiu de Lleida han necessitat un 14% més d'aigua de reg que la mitjana dels últims cinc anys per garantir les produccions. Això representa un augment de 568 m3/ha de mitjana (en total 82 hm3), el que equivaldria a la meitat de l'aigua que hi cap a l'embassament de Camarasa.

Per als càlculs, els investigadors s'han basat en imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3, dades meteorològiques del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus i models físics, que permeten elaborar els mapes d'evapotranspiració dels conreus.

En aquesta temporada hi ha hagut quatre onades de calor consecutives i una temperatura per sobre dels 35ºC durant 38 dies, i la temperatura mitjana de març a setembre ha estat d'1,5ºC més respecte a la mitjana dels últims cinc anys. D'altra banda, la precipitació acumulada de març a setembre a Lleida ha estat de 180 mm, un 13% menys que la mitjana dels últims cinc anys. Com a conseqüència, "els cultius han tingut molta més demanda d'aigua", apunta Joaquim Bellvert, investigador del programa Ús eficient de l'aigua en agricultura de l'IRTA.

Segons els experts, tot indica que aquest any no quedarà com una anècdota i és possible que sigui més freqüent conviure amb un clima caracteritzat per sequeres, onades de calor i pedregades

Comentaris