Es rectifica la llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Congrés dels Diputats aprovessi la modificació de la Llei estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular

Crema de restes vegetals. Fotografia: Freepik.
photo_camera Crema de restes vegetals. Fotografia: Freepik.

El dimecres 5 d'octubre, el Congrés dels Diputats va aprovar la modificació de la Llei estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que prohibeix de manera general la crema de restes vegetals.

Una proposta del sindicat agrari Unió de Pagesos

A proposta del sindicat, el PDCAT va introduir l'esmena que elimina l'article 27.3 de la llei de l'abril a la llei per mitjà de la qual es regula el sistema de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC) i altres mesures connexes en tràmit de ponència a la Comissió d'Agricultura. Així, aquesta esmena va ser aprovada sense l'oposició de cap grup parlamentari. D'aquesta manera, s'eliminaria la normativa aprovada fa sis mesos que no permet fer cremes de restes vegetals de manera generalitzada.

Unió de Pagesos va detectar el greuge d'aquesta mesura en el moment de la publicació de la Llei de residus estatal i va alertar-ne als grups polítics al Congrés, proposant-los-hi la derogació en el termini de presentació d'esmenes, que va finalitzar a finals d'agost, en el primer projecte de llei, per tal de no dilatar la seva aprovació. 
 
Malgrat que aquest article conté les excepcions per raons de caràcter fitosanitari o per prevenció d'incendis forestals perquè no permet la crema de restes vegetals, el sindicat ha defensat que la mesura era inviable i comportava costos econòmics a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i costos ambiental, ja que caldria traslladar incomptables tones de restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per triturar-les, cosa que, a més del sobrecost per a la pagesia, farà més alta l'emissió de CO2.
 
Unió de Pagesos també va advertir que amb aquesta prohibició l'Administració anava més enllà del previst a les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions, les quals no estableixen l'obligació de la prohibició amb caràcter general i, a més, obliguen a vetllar perquè es tingui en compte l'impacte en les petites explotacions agràries.

Comentaris