Unió de Pagesos valora positivament les perspectives de mercat de la fruita seca

El sindicat agrari calcula que les collites d'ametlla, d'avellana i de garrofa a les diferents zones de Catalunya, seran reduïdes

Ametlla
photo_camera Ametlla

Unió de Pagesos valora que les collites d'ametlla, d'avellana i de garrofa a les diferents zones de Catalunya, les campanyes de les quals han començat fa uns dies, seran reduïdes, força inferiors a les mitjanes, com a conseqüència, sobretot, de diferents adversitats climàtiques, mals quallats o pol·linitzacions, i de determinades malalties.
 
En el cas de l'ametlla, les gelades de mitjan de març, sobretot a les zones fondes i especialment a les comarques de la Plana de Lleida, i alguns problemes de quallat a la resta, comportaran una davallada de producció molt acusada; en determinats casos, la pitjor collita dels darrers 10 anys.

A les comarques de Lleida, la davallada de l'ametlla pot ser del 70%, i a tot Catalunya, del 50%; per tant, la collita podria estar en les 10.500 tones d'ametlla closca, davant de les 25.840 tones produïdes el 2020 i de les 17.531 tones de mitjana dels últims 10 anys

Pel que fa a l'avellana, la collita també tornarà a ser baixa com a conseqüència de la mala pol·linització i la humitat elevada, i amb la nova afectació al cultiu de la malaltia de la cendrosa, gens habitual en avellaner, que també farà minvar la producció.

La collita podria estar en les 6.000 tones d'avellana en closca, mentre que la mitjana dels darrers 10 anys és de les 12.000 tones

Quant al conreu de la garrofa, el sindicat estima una reducció d'un 45% de mitjana, inferior al Camp de Tarragona i una mica per sobre a les Terres de l'Ebre. Així, el volum produït es podrà aproximar a les 6.000 tones. Aquestes xifres repercutiran en una davallada important dels ingressos de la pagesia de fruita seca. 
 
Tot i aquestes previsions de producció, Unió de Pagesos considera que el comportament del mercat i dels preus de la fruita seca d'aquesta campanya seran més positius.

El sindicat creu que, de manera generalitzada, la demanda i el ritme d'operacions comercials en el sector milloraran en un escenari postcovid però, a més, les perspectives són positives tant per a l'ametlla com per l'avellana i per a la garrofa

L'ametlla s'ha revaloritzat les darreres setmanes a les llotges espanyoles, i ara el preu està entre 3,80 i 4,05 €/Kg gra la comuna, mentre que la darrera publicada per la Llotja de Reus va ser de 3,35 €/Kg gra. Per al sindicat, la pujada s'explica per la revisió a la baixa de la producció d'ametlla dels Estats Units, derivada de la forta sequera que pateixen a la zona productora de Califòrnia. 
 
Pel que fa a l'avellana, les collites dels principals països productors seran curtes i, a més, el govern turc ha anunciat que l'organisme TMO (Junta de Grans de Turquia) comprarà les avellanes dels productors turcs entre 2,91 i 2,96 €/Kg closca, l'equivalent a uns 2,33 i 2,37 € la lliura (la Llotja de Reus va tancar a 1,70€ la lliura de comuna i a 1,85€ la lliura la negreta).

Respecte a la garrofa, en aquests moments hi ha operacions sobre els 0,90€ el Kg i la demanda és bona.

Comentaris