La companyia La Pertinent porta a Miralcamp un colpidor retrat històric del nazisme

La companyia balaguerina representa una impactant adaptació d’Adreça desconeguda, l’obra de Kressman Talyor que el 1938 va esdevenir el senyal d'alarma més estremidor contra el nazisme
Els actors de La Pertinent, Francesc Vilalta i Jesús Agelet, dalt l'escenari del Casal Cultural  Josep Maria Solé i Sabaté (2)
photo_camera Els actors de La Pertinent, Francesc Vilalta i Jesús Agelet, dalt l'escenari del Casal Cultural Josep Maria Solé i Sabaté - Foto: Ajuntament de Miralcamp

Aquest diumenge, 5 de març, el Casal Cultural Josep Maria Solé i Sabaté va acollir la representació d'Adreça desconeguda, de l’escriptora nord-americana Kressman Taylor, l'obra d'una història escrita sense com complaença ni demagògia que descriu la tragèdia íntima i col·lectiva de l'Alemanya nazi. La companyia balaguerina La Pertinent, de la mà dels actors Francesc Vilalta i Jesús Agelet, va oferir una representació impactant i incisiva d'aquesta adaptació davant una norantena d'assistents, que al final de l'obra van gaudir d'un col·loqui amb els actors.

La vila va acollir la representació després que el club de lectura celebrés una sessió al voltant d’aquesta obra mestra publicada a les portes de la Segona Guerra Mundial

Aquesta mateixa obra, com a preludi de la representació, es va tractar el passat dilluns al club de lectura miralcampí, una novel·la del gènere epistolar, tan breu com intensa, publicada a les portes de la Segona Guerra Mundial.

El públic assistent a la representació d''Adreça desconeguda', de la mà de la companyia balaguerina La Puntual (1)
El públic assistent a la representació d'Adreça desconeguda, de la mà de la companyia balaguerina La Puntual - Foto: Ajuntament de Miralcamp

L'obra ofereix, a través de l'intercanvi de cartes, el retrat d'una relació entre l’alemany Martin Schulse i el jueu nord-americà Max Eisnestein, una tendra amistat que deriva subtilment cap a l'horror a mesura que també ho fa la història.

Els dos grans amics que s'estimen com germans i obren plegats una galeria d'art a Califòrnia, però quan Hitler accedeix el poder el 1933, la seva amistat viu un gir que ens conduirà cap a un desenllaç imprevisible

Adreça desconeguda, ja en ser publicada el 1938, va ser més que un fenomen literari que, reproduint-se fins i tot de còpia en còpia quan ja estava exhaurida, va esdevenir el senyal d'alarma més estremidor contra el nazisme. Avui, és considerada una obra mestra amb un rerefons molt vigent sobre les relacions i la condició humana.


Literatura i teatre, una combinació clau

L'alcaldessa de Miralcamp, Carme Ribes, qui va assistir a la representació en qualitat de dinamitzadora del club de lectura, destaca "l'espectacular posada en escena" dels dos actors de La Pertinent, amb una representació molt fidel al text, però amb algunes adaptacions colpidores. "Les persones del  club de lectura vam aplaudir el final de l'obra, que es produeix quan el Max rep la darrera carta que va enviar al Martin, sense obrir i amb aquestes dues paraules 'Adreça desconeguda'. Però els actors, a l'obra, li van fer un gir i ho van humanitzar de tal forma que van deixar el públic sumit en un silenci sepulcral", relata. 

Carme Ribes, qui també destaca la “escenografia" portada dalt l'escenari per la companyia, així com la curada vessant tècnica i sonora que acompanya l'obra, reflexiona també sobre l'impacte que genera el fet que una obra escrita el 1938 continuï tan vigent avui dia.

Detalls de l'escenografia d''Adreça desconeguda', representada per La Pertinent (1)
Detalls de l'escenografia d'Adreça desconeguda, representada per La Pertinent

En aquest sentit, l'alcaldessa celebra que aquesta obra hagi arribat a Miralcamp de la mà d'aquesta companyia, ja que permet oferir una programació que, combinada amb les sessions del club de lectura, obre de ple les portes de la cultura i la història a la vila.
 

Comentaris