Cunillera constata el compromís de l'Estat amb la modernització dels Canals d'Urgell

Teresa Cunillera visita Canals d'Urgell 2
photo_camera Teresa Cunillera visita Canals d'Urgell 2

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha traslladat el compromís de l'Estat amb el projecte de modernització dels canals d'Urgell que vol posar en marxa la comunitat de regants. Cunillera, va visitar aquest dilluns la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, a Mollerussa, acompanyada pel subdelegat a Lleida José Crespín.

El president de la Junta de Govern, Amadeo Ros, i membres de la comunitat es van reunir amb Cunillera per tal de mostrar-li els detalls del pla de modernització de l'àrea de regadiu de 75.000 hectàrees dels Canals d'Urgell, aprovat per l'entitat a començaments d'estiu. Aquesta iniciativa pretén beneficiar a la pràctica totalitats dels 22.000 usuaris de la infraestructura.

Teresa Cunillera va reiterar la disposició plena del govern de l'Estat a seguir col·laborant per tirar endavant un projecte de gran magnitud i necessari per a les nostres terres, ja que els canals d'Urgell són una infraestructura vital per la qual cal treballar conjuntament, també amb Europa

Teresa Cunillera visita Canals d'Urgell 3Per Cunillera, hi ha un problema mundial pel que fa a l'aigua i el seu aprofitament, i qualsevol institució pública ha de prendre els compromisos adients perquè una infraestructura com aquesta segueixi produint riquesa i sigui un projecte de modernització important. Per aconseguir-ho, ha dit que l'ideal seria tenir govern i pressupostos aviat. Tot i això, ha apuntat que estar en funcions i amb el pressupost prorrogat no impedeix que comencem ja a treballar per preparar el futur i els projectes, tal com estem fent.

El projecte de modernització i gestió mediambiental dels Canals d'Urgell

El projecte de modernització i gestió mediambiental dels canals d'Urgell pretén implantar, al canal principal i a les quatre séquies en què es distribueix la infraestructura, sistemes que permetin un ús més eficient de l'aigua com ara el reg per aspersió o degoteig i deixar de banda l'actual sistema de reg a manta o inundació.

La comunitat de regants quantifica el projecte, que voldria posar en marxa durant el 2020, en uns 960 milions d'euros, als quals cal sumar uns altres 360 per implementar aquests nous sistemes de regadiu a les finques

Teresa Cunillera visita Canals d'UrgellEntre altres actuacions, el projecte preveu la construcció de més de 4.000 quilòmetres de canonades, una vintena d'estacions de bombatge i unes quaranta basses de regulació. Així mateix, el pla inclou l'adequació de més de 300 quilòmetres de via verda que discorrerà pel costat del canal per on podran passar bicicletes i vianants.

Segons la legislació actual, els regants haurien d'assumir un 40% del cost del projecte, una xifra considerable, motiu pel qual reclamen el suport de les administracions per poder veure reduïda l'aportació que els tocarà assumir

El president dels regants, Amadeu Ros, va posar en en relleu que amb aquest projecte el canal d'Urgell es convertirà en el canal més sostenible de tots els que hi ha a l'entorn perquè pràcticament no hi hauria energia o ben poca perquè seria la pressió natural o, en tot cas, s'usaria energia fotovoltaica.

Comentaris