L’Ateneu Plana d’Urgell fomentarà iniciatives per frenar la factura elèctrica

El divendres 28 de gener al Centre Cultural de Mollerussa, a les vuit del vespre, xerrada ‘Cap a la sobirania energètica, una aposta per les renovables’, amb Javi Hernàndez, de la Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida, Elisenda Pardell, de l’Agència d’Energia de Lleida, i Víctor Costa
Instal·laciós fotovoltaiques en habitatges de Sucs ©Territoriscat
photo_camera Algunes de les plaques fotovoltaiques comprades per les famílies de Sucs

L’Ateneu Plana d’Urgell commemorava vint anys de trajectòria amb la renovació de la junta i la proposta de reforma d’estatuts el passat mes de desembre. Amb aquests canvis l’entitat vol projectar un nou horitzó de finalitats, que han de combinar el caràcter cultural i reivindicatiu, amb lluita contra el canvi climàtic, la transició ecològica i energètica. En aquest sentit, l’Ateneu es vol convertir en prescriptor de les “Comunitats energètiques” locals a la Plana d’Urgell.

Plaques instal·lades en la seu del CCdel Pla d'Urgell ©CCPlaurgellPer aquest motiu l’entitat ha organitzat el divendres 28 de gener al Centre Cultural de Mollerussa, a les vuit del vespre, la xerrada ‘Cap a la sobirania energètica, una aposta per les renovables’. Hi participaran Javi Hernàndez, fundador i president de la Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida, Elisenda Pardell, tècnica de medi ambient de l’Agència d’Energia de Lleida, i Víctor Costa, president de l’Ateneu Popular Plana d’Urgell. L’objectiu de l’acte és aportar informació sobre la manera de participar en un projecte d’estalvi individual i beneficis col·lectius.

Instal·lació en una comunitat de la BordetaLa xerrada també preveu aportar coneixements al voltant del concepte de “Comunitats Energètiques”. Dades que han d’arribar a entitats, ens locals i particulars per tal que participin en projectes col·lectius que puguin frenar la factura elèctrica, contribuir a millorar el planeta i beneficiar socialment als entorns més propers.
Segons explica Víctor Costa, no es  tracta únicament d’un projecte de gestió energètica sinó que és una iniciativa social, que crearà un nou paradigma de relació comunitària al voltant de la nova cultura energètica.

La Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida, és la primera i única associació que, actualment hi ha en terres lleidatanes, i que té el centre logístic a la Bordeta. El projecte parteix la voluntat d'una vintena de veïns per a produir, emmagatzemar, consumir i fins i tot comercialitzar l’energia a través de l’autoconsum.

El projecte Comunitats energètiques

Som Comunitat AteneuL’assoliment dels objectius energètics i de descarbonització que estableix la Unió Europea només serà possible si, juntament amb mesures de rehabilitació energètica, es posen en marxa processos a gran escala per crear comunitats energètiques arreu del territori com a vehicle d’accés cooperatiu i equitatiu a l’energia renovable. Per aquest motiu, la finalitat principal de la proposta és el següent: dinamitzar la transició energètica del parc edificatori cap a la descarbonització per mitjà del foment de comunitats energètiques des d’una perspectiva inclusiva i solidària.

SomComunitatEnergètica 1El plantejament del projecte és construir una base de coneixement per a tot el territori català, des de les àrees metropolitanes fins als micropobles, que permeti exposar el potencial de creació de comunitats energètiques i els avantatges que comporten en els àmbits socials —més cohesió i empoderament—, econòmic —menys cost energètic— i ambiental —reducció del consum i descarbonització—. Conscients del perill que la transició es produeixi sobre bases de desigualtat, la premissa diferencial és la inclusió de tot el teixit edificat de pobles i ciutats, de manera que s’eviti, novament, que els sectors més vulnerables quedin fora del procés justament en una etapa post-COVID-19 en què, amb tota probabilitat, s’agreujarà la pobresa energètica.

La plataforma en línia SomComunitatEnergetica.cat serà l’eina resultant que farà accessible tot el coneixement generat i que facilitarà la comunicació entre els agents clau en la transició energètica. Proporcionarà, de manera àgil i intuïtiva, els indicadors essencials i adequats per a l’administració, per a les entitats i empreses de mercat i per a les comunitats veïnals, amb la mirada posada en la planificació pública, la implementació de projectes a gran escala i l’empoderament ciutadà.

Comentaris