Hi havia ganes de Sant Jordi a la terra on es pon el sol

Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau d'Anglesola va ser els protagonistes de la Diada de Sant Jordi al municipi del Pla d'Urgell. Després d'un any de restriccions sanitàries i preventives, els padrins i padrines sortien per primer cop a trepitjar els carrers del poble
Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau @ElPalau
photo_camera Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau @ElPalau

La plaça dels Apòstols de la Seu Vella va ser l'escenari de l'acte institucional que donava el tret de sortida a la celebració de la Diada de Sant Jordi organitzada, que va tenir l'art, la literatura i la cultura com a protagonista, gràcies a un espectacle multidisciplinari amb dramatúrgia, música i plàstica sobre textos literaris d'autors i autores de les Terres de Lleida.

Jaume Belló i Ares Piqué van posa la veu a l'espectacle, acompanyats de la música de Jordi Gasión i la participació de la pintora Alba Santacreu, que va introduir la part plàstica i mès artística. En representació del món sanitari i educatiu, Glòria Miranda i Iolanda Dolcet han llegit també uns textos literaris.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, va participar en l’acte destacant que llegir o consumir art no ens fa més savis ni millors ni més lliures, però sí que ens obre les portes a nous mons, i en molts casos ens nodreix l’ànima i anima l’esperit crític. Pueyo, que ha citat un article de la periodista Natza Farré al diari Ara, ha animat als lleidatans a celebrar la Diada complint la tradició de regalar llibres i roses, ja que l’any passat va ser impossible fer-ho.

Sincerament, ens calen excuses i celebracions per aixecar els ànims de la ciutadania, primer per la salut emocional de tothom i després també, siguem francs, per una activitat econòmica que també ha estat víctima d'aquesta pandèmia. Viure les tradicions és una bona manera de reforçar l'autoestima col·lectiva com a ciutadans i ciutadanes. A més, a més tenim la sort de poder gaudir una de les diades més boniques, on les roses, els llibres comparteixen protagonisme

Diada de Sant Jordi a LleidaEl president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que Sant Jordi és una data emblemàtica que ens defineix com a país i societat” i que per aquest motiu resulta “important recuperar aquesta jornada de cultura, harmonia i civilitat” de la manera que fos possible en la situació actual de pandèmia.

El delegat el Govern, Ramon Farré, aprofitant que l’acte tenia lloc en el punt d’on segles enrere sortien les escales que baixaven des de la Seu Vella fins a la ciutat, Farré es va referir a unes escales i ciutat de llibertat, que alguns Jordis avui no poden celebrar lliurement, perquè són empresonats, com tampoc els altres jordis que els acompanyen en la mateixa situació, pels quals avui encara duem llaços grocs a la solapa. En aquest sentit, el delegat ha afirmat que avui encara hem de demanar a Sant Jordi que ens mati molts dracs i que ens porti la llibertat a tots

Ramon Farré: Avui encara hem de demanar a Sant Jordi que ens mati molts dracs i que ens porti la llibertat a tots

Diada de Sant Jordi a Alpicat 2La Biblioteca d’Alpicat, centra els actes de la Diada de Sant Jordi  

La Biblioteca ha estat el punt de trobada i l’ànima de la diada de Sant Jordi a Alpicat, ja que s’ha aprofitat aquesta festa per celebrar el 31è aniversari de l’equipament. Els actes s’han celebrat tots a l’aire lliure a la plaça Països Catalans, ubicada al davant de la Biblioteca, i amb les mesures sanitàries corresponents.

Així, durant tot el dia s’ha instal·lat una parada de venda de roses i llibres que ha comptat amb les visites d’escolars de la Llar d’Infants L’Estel, de l’Escola Dr. Serés i de l’Institut d’Alpicat.

A la tarda, a més, els actes s’han iniciat amb lliurament els premis del BiblioPunt i s’han fet els sortejos del BiblioMaletes i el BiblioTram, a més del sorteig del 31è aniversari.

També hi ha hagut una Hora del Conte especial amb motiu de Sant Jordi amb ‘La llegenda’, a càrrec de Nopatiskos. La diada ha acabat amb una ballada de sardanes amb els Dansaires del Pi i la cobla Vents de Riella. 

Sant Jordi a Àger 1Àger organitza una plantada d’arbres per celebrar Sant Jordi 

L’Ajuntament d’Àger ha organitzat aquest divendres, 23 d’abril, una plantada d’arbres amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Una activitat en què han participat els nens i nenes de l’Escola Andreu Farran i les seves famílies i que ha servit perquè els més menuts agafin consciència ecològica i s’encoratgin a conservar el medi natural.

La proposta s’ha completat amb una parada de llibres i plantes vives instal·lada a la placeta dels Jubilats, i en què han participat els nens i nenes del poble. Durant tot el matí, els veïns i veïnes han pogut adquirir la rosa i el llibre per celebrar aquest Sant Jordi 2021, com també plantes vives per decorar els balcons i jardins. Unes propostes que han tingut molt d’èxit, ja que, a mig matí, ja s’havia esgotat l’estoc de roses i se n’han hagut de comprar més per satisfer la demanda dels veïns.

Mireia Cañadell rep el 16è premi de Narració Curta Vila d'AlcarràsLa narrativa i el teatre, protagonistes a Alcarràs per Sant Jordi

L’Ajuntament d'Alcarràs commemora la Diada del llibre, la rosa i el patró de Catalunya amb l’entrega els premis dels concursos literaris d’enguany dins d’una cerimònia retransmesa a xarxes, una representació per públic infantil de l’obra dels Germans Grimm Els Músics de Bremen i una parada al centre del poble des de la qual la Biblioteca mostra a la ciutadania les seves darreres novetats literàries

Alcarràs celebra enguany la Diada de Sant Jordi amb tres actes emmarcats dins del context de la Setmana Cultural que s’organitza a la vila en aquesta segona quinzena d’abril. Així; i gràcies primer a la representació a les 18 h al CCM Lo Casino de l’obra de teatre per públic infantil Els Músics de Bremen i l’entrega, aquest vespre a les 20 h, dels premis literaris dels concursos que, cada any, organitza l’Ajuntament d’Alcarràs a través de la seves regidories d’Ensenyament i de Cultura; la narrativa i el teatre esdevenen protagonistes a Alcarràs en aquesta Diada de Sant Jordi, festa del llibre, la rosa i del patró de Catalunya.

Celebració de la Diada de Sant Jordi a Les Borges Blanques 1Setmana Cultural i Diada de Sant Jordi a Les Borges Blanques

Els actes de la commemoració de Sant Jordi de  Sant Jordi a les Borges Blanques van arrencar el 19 d’abril, amb de l'espectacle poètic i musical Connexions poètiques, a càrrec de Lluís Fortuny, en el marc de la Revetlla de Sant Jordi que celebra la Biblioteca Marquès d’Olivart. Així mateix, el 20 d’abril, l’escriptora Ramona Solé, organitzadora de les jornades Les Borges Negres, va oferir una xerrada sobre novel·la criminal i va presentar la seva darrera obra Bisturí.

Setmana Cultural a la Llar d’Infants i jornades de portes obertes
Els nens i nenes de la Llar d’Infants municipal Joan XXIII, han celebrat la seva Setmana Cultural, amb nombroses activitats al voltant de la diada de Sant Jordi, al llarg de la setmana, s’han realitzat diversos tallers sobre la festa popular i els nens i nenes han pogut gaudir de l’obra de teatre La llegenda de Sant Jordi, de la mà del grup d’animació Xip-Xap.

Marató de lectura en veu alta a MollerussaMollerussa torna a portar la lectura al carrer amb motiu de la Diada de Sant Jordi

Mollerussa commemorava la Diada de Sant Jordi amb la tradicional Marató de Lectura en veu alta que arriba a la desena edició i té la poesia com a protagonista. Alumnat de tots els centres educatius de la ciutat han desfilat aquest matí per la plaça de Manuel Bertrand per participar a l’activitat a la qual ha donat el tret de sortida la lectura feta per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, del poema L’esmorzar del rei, de Milne i adaptat per Miquel Desclot, un dels poetes catalans protagonista de la jornada juntament amb Ricard Bonmatí.

La celebració va permetre estrenar el nou espai municipal del pati de Cal Jaques, un equipament municipal que data de 1783 i que acollirà tallers familiars per aprendre a elaborar exlibris. Les places per participar en aquests tallers són limitades i les reserves es podran fer mitja hora abans de l’inici de l’activitat a l’entrada de l’edifici, al qual s’accedeix per un carreró des del carrer de Jacint Verdaguer.

Mercat de roses a TàrregaMercat de roses i llibres ocupen novament els carrers de Tàrrega

Tàrrega va recuperar amb èxit el tradicional Mercat de Roses i Llibres de la diada de Sant Jordi. Després que l'any passat es traslladés al mes de juliol a causa de la pandèmia, l'esdeveniment ha tornat avui divendres als carrers de la ciutat a la seva cita habitual del calendari: el 23 d'abril. Per donar compliment a les directrius sanitàries (que en poblacions de més de 5.000 habitants limiten els mercats de Sant Jordi a llibreries, editorials i floristeries), la Regidoria de Promoció Econòmica ha disposat dos espais diferenciats. D’una banda, el carrer del Carme ha acollit les llibreries i floristeries mentre que la plaça del Carme (El Pati) ha aplegat els estands d’entitats i associacions. En total, hi han participat una trentena de parades.

Mercat de llibres a TàrregaAmbdós espais es van ajustar a les mesures de seguretat sanitària contra la Covid-19 vetllant per garantir la distància física i l’ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va assenyalar que hem fet compatible la concurrència de llibreries, floristeries i entitats, que tant han contribuït col·lectivament des de fa anys a fer una lluïda celebració de Sant Jordi, garantint alhora la seguretat sanitària.

Lliurament premis de Sant Jordi a BalaguerPunts de llibre i videos experimentals en la Diada de Sant Jordi a Balaguer

Entre els actes de la Diada de Sant Jordi a Balaguer destaca el lliurament dels Premis del VII Premi Comarcal De Punts De Llibre, del Certamen Literari Escolar de Sant Jordi i del VII Concurs De Vídeos d'Experiments Científics de la Noguera, que va tenir lloc a la Plaça del Mercadal, de la capital de la Noguera.

Setmana Cultural intensa a Cervera

Cervera obria un calendari cultural el dia 17 per tancar-lo el diumenge 25 d'abril, amb un seguit de propostes en que incloïa la Diada de Sant Jordi, presentacions de llibres, representacions teatrals, iniciatives per fomentar la lectura, audicions musicals, una visita teatralitzada, la Revetlla i el tradicional mercat de llibres i flors al carrer Guinedilda. 

La Diada arrencava amb una visita caracteritzada Muralles, bruixots i carrerons: descobreix tots els racons, que va escenificar la companyia Alea Teatre. Adreça al públic familiar, la visita va transcórrer  entre les muralles i el carreró de les Bruixes, al nucli antic de Cervera. La biblioteca comarcal Josep Finestres va organitzar la Revetlla de Sant Jordi, amb el recital Tothom ho sap: poemes, textos i cançons de Leonard Cohen, a càrrec de Marta Marco (violoncel i veu), Marc Serra (guitarra i veu), Montse Vellvehí (veu) i Ernest Villegas (veu). 

El Conservatori també participava en la Setmana cultural, amb audicions i recitals d’alumnat del centre, que es van dur a terme els dies 19 i 23 d’abril, a l’Aula Bach i l’Auditori. La setmana cultural, es clourà el diumenge, amb la representació de La plaça del Diamant, adaptació teatral d’una de les obres de Mercè Rodoreda cabdals de la literatura catalana. L'espectacle forma part del 23è Cicle de teatre Apassiona't.

Alumnes escola Joaquim Palacín de BellvísEls alumnes del col·legi Joaquim Palacín de Bellvís, és fan seva la Diada de Sant Jordi

Enguany Bellvís i els Arcs han pogut celebrar la diada de Sant Jordi com és tradicional, amb la parada de flors i llibres dels alumnes del col·legi Joaquim Palacín. Malgrat la pandèmia i aplicant les mesures higièniques recomanades, els alumnes han venut flors i plantes als veïns i veïnes que s’hi ha acostat, convertint la plaça Catalunya en la festa de llibres i la rosa que és Sant Jordi.

Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau 1Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau d'Anglesola sortien al carrer desprès d'un any

Els avis de la residència Ca La Cileta del Palau d'Anglesola va ser els protagonistes de la Diada de Sant Jordi al municipi del Pla d'Urgell. Després d'un any de restriccions sanitàries i preventives, els padrins i padrines sortien per primer cop a trepitjar els carrers del poble, un esdeveniment que va celebrar tot el veïnat, compartint els actes de la commemoració. Els alumnes de l'escola Arnau Berenguer van ser els encarregats d'obsequiar els avis i àvies amb una rosa, com a mostra de respecte i d'un relatiu retorn a la normalitat.

Comentaris