24.10.2021 |

"Depressió: un problema global", lema de l'OMS en el Dia Mundial de la Salut Mental

El periodista sabadellenc Miquel Calzada llegirà el manifest en l'acte de Commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya que es celebrarà a Sabadell el proper dissabte 6 d'octubre.
Dia Mundial de la Salut Mundial
El periodista Miquel Calzada llegirà el manifest en l'acte de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental.
"Depressió: un problema global", lema de l'OMS en el Dia Mundial de la Salut Mental

Enmig d'una situació econòmica complexa que està envaint totes les parcel·les de la vida de la ciutadania, tornem a celebrar un cop més el Dia Mundial de la Salut Mental per tal de donar visibilitat a aquesta problemàtica que continua essent d'actualitat. 

Enguany, la Federació Mundial per la Salut Mental ens posa damunt la taula un lema que ens convida a reflexionar sobre la depressió i la seva magnitud: En l'enquesta de salut de la Generalitat de Catalunya del 2010 destaquen la depressió i/o l'ansietat com un dels trastorns que han experimentat un creixement més important (un 30% de dones i un 14% d'homes declaren haver-lo patit de manera crònica).

El Departament de Salut ha estimat el cost total de la depressió en més de 700 milions d’euros. Segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut) la depressió constitueix la tercera causa de discapacitat al món i serà el principal factor de pèrdua de salut de la població l'any 2030.

Aquestes són xifres que només fan que evidenciar d'una manera quantitativa el que la gran majoria de la població percep d'una manera més qualitativa: la situació de fragilitat i vulnerabilitat de les persones afectades i l'impacte que té en el seu entorn més immediat. 

L'atenció a la salut mental té encara avui moltes mancances i requereix d'una aposta clara i decidida que permeti avançar en millores significatives de prevenció, atenció i tractament. Cal, doncs, encarar el problema d'una manera directa i articular millor els recursos humans i econòmics per afrontar aquesta situació. La conjuntura econòmica no ens ajuda, però precisament per això, hem de treballar per un futur en el qual puguem gaudir d'una bona salut 

Aquest any, Salut Mental Sabadell, entitat amfitriona en l'organització de la Commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya , conjuntament amb, FECAFAMM, volen que la ciutadania s’impliqui i participi per conèixer i sensibilitzar- se tot i assumint que la Salut Mental és cosa de tots. 

L'Associació Salut Mental Ponent, així com les associaions Per La Salut Mental El Pla Durgell i Salut Mental La Noguera també hi seran presents. L'entitat Salut Mental Catalunya, és la Federació de totes aquestes entitats a Catalunya, des de les quals s'anima a participar-hi i fer-ne difusió i manifesten "que és el dia en que totes les persones compromeses amb el tema, familiars, usuaris, professionals, administració i societat podem compartir el nostre objectiu"

L'acte comptarà amb la presència de l’ Honorable Conseller de Salut, Boi Ruiz; l’ Honorable Conseller de Benestar i Família, Sr. Josep Lluís Cleries, l’ Alcalde de Sabadell, Sr. Manel Bustos, el Síndic de Greuges de Sabadell, Sr. Josep Escartin, el periodista sabadellenc Miquel Calzada, que llegirà el manifest. Finalment, hi haurà actes festius i cercavila fins a l’ Hotel Urpí de Sabadell, on està previst un dinar de germanor. 

"Depressió: un problema global", lema de l'OMS en el Dia Mundial de la Salut Mental
comentaris