20 anys amb els millors documentals al DOCS Barcelona

DocsBarcelona compleix 20 anys el 2017 i per celebrar les seves dues dècades d'història dobla la seva durada, incrementa la secció oficial i amplia el palmarès. El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona es va inaugurar el dijous 18 de maig i ofereix 94 pel·lícules de 30 països i un mercat de finançament de projectes de referència, que per a molts cineastes és el primer pas del seu documental. Les activitats adreçades a la indústria convocaran més de 500 professionals del sector a la capital catalana. TV3 torna a ser mitjà oficial del festival i en patrocina el premi principal, el Premi DocsBarcelona-TV3 a la Millor Pel·lícula Documental.

2017_Pantalla-Horitzontal_CAT_web-mid
photo_camera Imatge del DOCS Barcelona 2017

La mirada de les dones

  la-chana_2

Aquest any DocsBarcelona inaugura i clausura la seva programació amb dues pel·lícules dirigides per dones, AMAZONA (Clare Weiskopf) i LA CHANA (Lucija Stojevic). Prop del 50% de les pel·lícules que conformen la vintena edició estan dirigides o co-dirigides per dones. El divendres 26 de maig a les 17:30h farem una TAULA RODONA oberta al públic amb cinc dones directores –Debra Zimmerman, Roser Corella, Bobbi Jo Hart, Lucija Stojevic i Clare Weiskopf – que aprofundirà en les noves direccions i perspectives del cinema documental.

A més d’Amazona i La Chana, sis títols de la programació giren al voltant de temàtiques femenines. GRAB AND RUNFALLEN FLOWERS, THICK LEAVES, JERICÓ, SIBERIAN LOVE, MADAME SAÏDI i GIRASOLES DE NICARAGUA.

 
 
 
 

Compromesos i valents, una mirada inèdita al món

  last-men-in-alepo_1

Gràcies al compromís dels documentalistes, ens aproparem amb una nova mirada als conflictes de Colòmbia, Síria o Somàlia, a les bambolines de dos casos judicials que han colpit el món (HACKING JUSTICE i THE PROMISE), a les fàbriques tèxtils de la Índia o a les noves veus del periodisme d’investigació. En tots aquests casos, el documental ofereix una mirada inèdita a partir d’un material únic i excepcional, i esdevé un testimoni valent dels nostres temps.

 
 
 
 

Les relacions paterno-filials

life-to-come_01  

La relació entre pares i fills, una temàtica universal que ens interpel·la a tots, també té una destacada presència en la programació d'aquesta edició del festival. Experiències d'infància, les fronteres entre la llibertat i la responsabilitat en la criança, el poder de l'amor o els mètodes educatius alternatius: IN LOCO PARENTISYOU HAVE NO IDEA HOW MUCH I LOVE YOU, L'HORA DELS DEURES (DEUX CANCRES), LIFE TO COME, AL OTRO LADO DEL MURO, UN PADRE i EN EL TALLER.

La celebració d'aquestes dues dècades de documentals a Barcelona també es traduirà en la programació: amb la col·laboració de PRO-DOCS incorpora una sessió especial dels curts documentals catalans més rellevants dels darrers anys, Catalan ShortDocs, i una nova secció no competitiva amb 16 curts internacionals que exploren l'animació com a recurs narratiu, ShortDocs Animats, amb el suport del Festival Non-Stop Animació.

A la taula rodona La indústria del documental a Catalunya, Francesc Escribano, Joan Gonzàlez, Tono Folguera, Jordi Balló, Francisco Vargas, Neus Ballús, Miquel Garcia, director de l'Àrea de Documentals i Nous Formats de TV3, i Tue Steen Müller repassaran les fites més rellevants dels darrers 20 anys en la producció, distribució i exhibició, i plantejaran els reptes de futur del sector.

L'espai Sense ficció de TV3 també se sumarà a la celebració dels 20 anys del festival. El 23 de maig traslladarà el seu plató al Teatre CCCB per emetre des del DocsBarcelona un programa especial,  amb l'emissió del documental "Veritats de mentida", dirigit per Montserrat Besses i, posteriorment, el debat interactiu "Veritats compartides". A més, el director del programa, Joan Salvat, formarà part del jurat de l'edició d'aquest any del festival.

Podeu consultar tota la programació aquí.

Comentaris