18.08.2022 |
Territoris.cat

Adverteixen que la greu sequera pot fer perdre la meitat de collites de vinya, fruita seca i olivera

Unió de Pagesos considera que ja estan afectats el 20% d’ametllers de secà i, si no plou en els pròxims dies, es pot malmetre un 30-40% de la collita de raïm i un 50% de la d’oliva de secà

Esporga d'una olivera al Soleràs
Esporga d'una olivera al Soleràs
Adverteixen que la greu sequera pot fer perdre la meitat de collites de vinya, fruita seca i olivera

El sindicat Unió de Pagesos ha advertit que la important sequera d’aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders. Pel que fa als conreus de secà en patiran les conseqüències la vinya, l’ametlla i l’avellana i l’olivera, mentre que la ramaderia ho farà per la manca de pastures i farratges, conreus afectats per la sequera.

En el conreu de la vinya, la sequera afectarà la majoria de les zones productores de Catalunya, en funció de les comarques i de la ubicació del conreu. El sindicat estima que les pèrdues de la collita se situaran entre el 30 i el 40% respecte a l’anterior.

Si no plou en quinze dies, el sindicat dóna per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà

Pel que fa a la fruita seca, els ametllers i avellaners en terres de secà estan força afectats, i produiran ametlles i avellanes petites que costaran de pelar. En les zones més de secà, que no són fondalades i que han patit força, el sindicat calcula que ja s’han mort el 20% dels ametllers i, si no plou en 15 dies, es poden arribar a perdre el 50% dels arbres. Encara que plogui, la collita no es recuperarà però se salvaran els arbres, que tornaran a rebrotar.

Respecte a l’olivera, si no plou en quinze dies, es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent però s’allunyarà de ser desastrosa.

Pel que fa a la ramaderia, el sector també pateix greument els efectes de la sequera. A les comarques de la Catalunya central es perdran els farratges per ensitjar, i la ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s’ha perdut. Les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets.

Adverteixen que la greu sequera pot fer perdre la meitat de collites de vinya, fruita seca i olivera
comentaris