27.05.2022 |
Territoris.cat

Alcaldes de Lleida s'indignen amb l'obsequi del llibre 'Tejidos de Vecindad' del govern d'Aragó

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha emmarcat l'entrega del documental 'Comtes' a l'Instituto Fernando el Católico

Documental Comtes de Carles Porta
Documental Comtes de Carles Porta
Alcaldes de Lleida s'indignen amb l'obsequi del llibre 'Tejidos de Vecindad' del govern d'Aragó

Alcaldes de Lleida han mostrat la seva indignació per un llibre que els ha regalat el govern d'Aragó on es recorden els vincles històrics d'aquesta comunitat amb Catalunya. Es tractaria del llibre 'Tejidos de vecindad. Los vínculos históricos entre Aragón y Cataluña, siglos XVIII-XX', editat pel govern d'Aragó i amb el que aquesta institució aragonesa ha enviat com a obsequi a ajuntaments limítrofs amb el territori aragonès. Un dels alcaldes que ha rebut el llibre, Miquel Serra, d'Alcarràs, ha explicat a l'ACN que van rebre l'obsequi fa unes dues setmanes i que després de fullejar-lo i llegir al pròleg firmat pel president de la Diputació General d'Aragó (DGA), Javier Lambán, i el president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, que se'ls recriminava el plantejament ''separatista'' o la negativa de complir les sentències sobre l'art de Sixena, van decidir retornar-lo. Serra ha explicat que amb el retorn del llibre hi van afegir una carta on se'ls diu que ''nosaltres ja advoquem pel bon veïnatge i que exigim respecte així com que defensarem la voluntat del nostre poble de forma democràtica''. També ha explicat que és la primera vegada que reben un obsequi d'aquestes característiques per part del govern d'Aragó. De moment, Serra encara no ha rebut resposta, ni l'espera, per part del govern d'Aragó.

El llibre en qüestió s'ha enviat a ajuntaments des de l'Alta Ribagorça fins al Segrià, tots ells limítrofs amb la Franja de Ponent. L'alcalde de Seròs, Gabriel Pena, també ha manifestat la seva intenció d'enviar una carta de queixa pel contingut del llibre que han rebut.

Libro-Tejidos-de-VecindadPer la seva banda, l'Ajuntament d'Aitona també ha fet entrega a l'Instituto Fernando el Católico d'una carta declinant el regal del llibre 'Tejidos de vecindad'. Juntament amb la missiva, l'Ajuntament ha retornat el volum i ha fet entrega a l'Instituto del documental 'Comtes', del periodista Carles Porta. Una obra recent, ubicada en el període històric on es va gestar la ruptura amb l'imperi carolingi, que narra la història del naixement de Catalunya. L'Ajuntament fa públic el seu malestar per les declaracions del president aragonès Javier Lambán i el president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez al pròleg del llibre.

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha emmarcat l'entrega del documental 'Comtes' a l'Instituto Fernando el Católico en la voluntat de ''contribuir a seguir teixint una relació de coneixement mutu i cordialitat amb Aragó i amb les seves gents, i de màxim respecte i comprensió als desitjos, anhels i voluntats expressats pels veïns i veïnes d'Aitona i pel conjunt dels catalans i catalanes''.

El consistori ha decidit declinar l'obsequi fet per l'Instituto – a qui ha agraït el seu gest desinteressat –per evidenciar ''el total desacord i contraposició amb el punt de partida, l'objectiu, les afirmacions i l'eix que vertebra el projecte'', justifica Pujol.

En aquest sentit, l'alcaldessa assegura que ''utilitzar termes com 'problema a resoldre', 'excloent', 'desafiant', 'superb', 'de confrontació' o 'manipulador' per qualificar el procés democràtic, pacífic i popular i ratificat a les urnes endegat pel poble català - tal i com succeeix en aquest llibre – no afavoreix a una convivència i a una fraternitat que des de Catalunya i des de les terres de Lleida sempre hem defensat, defensem i defensarem amb tots els pobles espanyols; ja sigui des d'una futura república catalana o compartint com fins ara un projecte estatal comú''. 

Alcaldes de Lleida s'indignen amb l'obsequi del llibre 'Tejidos de Vecindad' del govern d'Aragó
comentaris