Ca de Corral, turisme rural a l'ombra de Sant Climent de Taüll

La Inés Bardají és l’actual responsable de l’establiment però té molt clar que els veritables impulsors de Ca de Corral van ser els seus pares, el Ramon Bardají i la Mercè Lapedra, dos treballadors incansables i grans emprenedors.

muntatge cadecorral
photo_camera La casa situada a tan sols a 100 metres de l'església romànica de Sant Climent és un lloc idoni per poder visitar les dues eslgésies romàniques de la Vall de Boí .

Publireportatge

Ca de Corral és una casa d'allotjament rural ubicada al poble de Taüll. La casa és de construcció tradicional conservant les formes i les estructures originals tot i que al 1995 va ser restaurada i adaptada com a Residència i Casa de Pagès. 

Situada a tan sols a 100 metres de l'església romànica de Sant Climent és un lloc idoni per poder visitar les dues eslgésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000. 

A banda, des del mateix poble de Taüll es pot fer excursions al Parc Nacional d'Aigüestortes, accedint-hi per una de les seves entrade més importants, la de la vall de Sant Nicolau, a la capçalera de la Vall de Boí. Un lloc idoni per poder gaudir de la muntanya i del ple contacte amb la natura. 

Una família de gent treballadora

La Inés Bardají és l’actual responsable de l’establiment però té molt clar que els veritables impulsors de Ca de Corral van ser els seus pares, el Ramon Bardají i la Mercè Lapedra, dos treballadors incansables i grans emprenedors. “A casa els meus pares van tenir el primer bar del poble, el telèfon públic, van fer els primers menjars per la gent que venia de fora..”, explica la Inés. “Aquest sempre va ser un poble de pagesos, després la gent va marxar, la majoria a Lleida i Barcelona. Què feien, llavors? Es venien les cases i els pallers. El meu pare, que tenia una gran visió de futur, intentava comprar-les. I una d’aquestes cases avui és Ca de Corral”, afegeix. 

“Els primers records que tinc de la casa –diu la Inés-­ són les vigues plenes de claus per penjar botifarres.  A poc a poc la meva germana va anar resturant la casa: primer vam posar una estufa de llum a les habitacions i cada cop que teníem clients hi perdíem diners. Després vam posar bany propi a totes les habitacions i a continuació hi vam posar televisions. Ara cada habitació és una caseta on els clients ens deixen escrit el que pensen”. 

Segons la Inés, “a hores d’ara, del resultat de les reflexions de tothom que ens ha visitat en podríem fer un bon llibre. Sempre ens ha agradat escoltar els suggeriments dels clients, atendre totes les opinions, aprendre del que la gent ens ha dit i ens diu. Això ens ha enriquit culturalment i ens ha donat una radiografia bastant exacta de la gent que ha passat per casa però també dels canvis que hi ha hagut en el sector turístic” “A les primeries la majoria de turistes eren de Lleida i Barcelona mentre que en l’actualitat tenim molts estrangers, d’Alemanya, d’Irlanda, de tot el món...” 

La casa

Aquesta inversió constant ha donat com a resultat uns equipaments extraordinaris. A Ca de Corral totes les habitacions tenen bany propi, tal i com ha explicat la Inés, i disposen d’un menjador amb televisió, una cuina, foc a terra, calefacció pels mesos més freds de l'hivern i Wi-Fi. A l’exterior, hi ha un prat on campen lliurement diferents animals com oques, gallines, ànecs, emús i paons reals i també un hort. Molts productes dels que disposen els clients provenen d’aquest hort com enciams, tomàquets, tabelles... 

La casa, en la qual es respira un tracte molt familiar, permet allotjar fins a 7 persones ja que disposa de 3 habitacions dobles i una d’individual. Tot i disposar de cuina per als clients, el servei d’esmorzars es dóna al Bar de la Plaça, just a tocar de la magnífica església de Sta Maria de Taüll. En aquest servei s’ofereix xocolata de Benabarre, embotits i formatges casolans. També hi ha servei de restaurant al Restaurant-Bar Mallador, on es pot gaudir de la cuina local.

La cuina de la mare com a referent

Quan van començar a acollir turistes la Mercè, la mare de la Inés, que era una cuinera extraordinària, cuinava i tothom menjava el que hi havia. “No hi havia ni menú, ni carta, ni res..., però es matava un corder a casa i ja no entrava ni a la nevera, es portava directament a la cuina. Teníem una vaca per al consum de la llet, es feia hort –encara se’n fa­ en el qual els més petits de la família ja hi col·laboràvem intensament: Amb 8 anys, ja ajudava als pares a servir dinars, fregar plats i portar menjar a les gallines, d’una punta de poble a l’altra “del barri a la guinsa, relata la Inés. “Es va lluitar molt”, assegura. 

La família dels Bardají i Lapedra porten l’hostaleria a la sang. Des de quan néixer que han vist gent per casa, que s’han criat a la cuina amb la mare de la qual la Inés va aprendre a cuinar ja de ben petita. Encara que, amb tot, no han oblidat la formació. De fet, la Inés rememora amb orgull el mes que va estar treballant a Casa Irene d’Arties, a la Val d’Aran. “La mare tenia una cuina més tradicional i a Casa Irene vaig aprendre coses noves, una cuina més moderna, més innovadora, que em va entusiasmar”, narra la Inés. 

A Ca de Corral les reserves s’han de fer amb temps, normalment està ple i les estances acostumen a ser llargues, fet que facilita que s’estableixi una relació especial, un vincle d’amistat, entre els clients i els propietaris. “Aquesta relació ens ha esperonat molt, amb els clients parlem i uns i altres ens ajudem amb tot el que podem. A més, el fet que molts siguin estrangers ens ha permès tenir contactes arreu del món cosa que, en el moment actual, és molt important”. 

Però si una cosa té clara la Inés, a banda de l’estima als seus pares, és que “amb estima i amor tot surt bé. Quan fas una feina hi has de posar molt esforç, hi has de posar tots els sentits però si vols que surti perfecta hi has de posar, sobretot, el cor”.

Així és com es veuen, des de fa anys, les coses a ca de Corral de Taüll. I que per molts anys més en puguem gaudir.

Més informació

http://www.cadecorral.com/

Tel. mòbil: 660 196 678 (Inés Bardaji)

Tel.: 973 696 028 (Restaurant-Bar Mallador) 

Adreça electrònicac[email protected]

comentaris