Les columnes de tractors de la Marxa Pagesa es dirigeixen a Barcelona

La columna de tractors lleidatana hauria de ser la més nombrosa donat que és la demarcació on existeix un major parc d'aquests vehicles

Marxa Pagesa la columna de tractors de la demarcació de Lleida
photo_camera Marxa Pagesa la columna de tractors de la demarcació de Lleida

La Marxa Pagesa ja es dirigeix a Barcelona; les columnes lleidatanes han començat a circular a primera hora del matí, des dels municipis caps de la marxa i s'han anat afegint vehicles al llarg del recorregut. A les capitals de comarca els representants del sindicat Unió de Pagesos (UP) han anat lliurant als alcaldes i regidors, el manifest de la marxa.

El responsable d'Unió de Pagesos Jaume Pedrós va manifestar que la Marxa Pagesa no vol ser altra cosa que una reivindicació de la dignitat del sector. Es tracta de la protesta més ambiciosa organitzada pel sindicat, aprofitant un moment que considera clau i oportú. D'una banda, davant la definició d'un model de nou país que respecti i valori l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves retallades als pressupostos de la Generalitat.

Marxa Pagesa al seu pas per MollerussaEl coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha ressaltat que un dels objectius de la marxa és enviar un missatge al Govern perquè reforci quatre prioritats per al sector: facilitar la incorporació de joves perquè hi hagi relleu generacional, apostar per la modernització de les explotacions, les mesures agroambientals i, finalment, donar suport a l'activitat a les comarques de muntanya, que són les més desafavorides i on és més difícil produir.

model de nou país que respecti i valori l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves retallades als pressupostos de la Generalitat.

El coordinador nacional admet que sense pressupost no es poden fer polítiques però ressalta que la dotació per a Agricultura és insuficient per fer front a totes les necessitats. És veritat que aquest any s'inverteix la tendència perquè augmenta el pressupost després d'haver-lo retallat un 45%, argumenta Caball. Tot i això, afirma que amb 340 MEUR no n'hi ha prou i reclama que el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) que compta amb fons europeus, espanyols i catalans, aposti clarament pels quatre eixos prioritaris. 

És veritat que aquest any s'inverteix la tendència perquè augmenta el pressupost després d'haver-lo retallat un 45%

Jaume Pedrós lliura el manifest a Joan R. Domingo regidor de MollerussaEl líder del sindicat agrari vol que la societat entengui el paper de la pagesia i posi en valor la seva feina. Estimem la natura com els que més, ha afirmat Caball que lamenta que, en alguns pobles, la implantació de qualsevol tipus d'explotació desperti immediatament suspicàcies. No pot ser que es creï la plataforma del no quan encara ni tan sols saben què es vol fer, ha criticat.

En aquest sentit, recorda que la pagesia és un sector vital per garantir l'abastiment d'aliments per a la societat i critica que, mentre el conjunt de la ciutadania cada cop paga més per la cistella de la compra, el marge de guanys per als pagesos es redueix per culpa dels intermediaris. Per això és important que la gent conegui i respecti el producte, exposa.

Un altre dels problemes que destaquen els pagesos és l'augment de la població de fauna salvatge (com senglar o cabirols) que fa malbé els cultius. Joan Caball insta el Govern a abordar l'emergència cinegètica amb altres mesures perquè sosté que els caçadors aficionats no poden donar una resposta efectiva perquè cada cop hi ha més animals. 

    

Comentaris