El complex industrial del grup Sorigué a Balaguer font d'inspiració del projecte SónarPLANTA de l'edició 2016

El duo britànic Semiconductor i experts en geotecnologia de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, han extret les dades sismogràfics de la Gravera del Corb per convertir-los en un projecte audiovisual

El professor Albert Casas lliura les dades sismogràfiques a Ruth Jarman
photo_camera El professor Albert Casas lliura les dades sismogràfiques a Ruth Jarman

La creativitat del duo britànic Ruth Jarman i Joe Gerhardt han conjugat sota el nom de Semiconductor el binomi de la ciència i l'art, desenvolupant el projecte Earthworks, a través del com han transformat dades sismogràfics recollits de terratrèmols, volcans i glaceres, així com de l'activitat humana i de la maquinària que treballa en el complex industrial de Sorigué a Balaguer, en so.

El projecte consisteix en una instal·lació de cinc pantalles gegants en les quals es projecten gràfics animats inspirats en els extractes de la terra de l'entorn de la PLANTA del mateix complex del grup Sorigué a Balaguer.

Treballs a la gravera del Corb amb Ruth Jarman i Joe GerhardtEl muntatge que es presento ahir a Barcelona, serà el que ocuparà SónarPLANTA, una iniciativa conjunta de l'organització del festival i de la Fundació Sorigué, que té com a objectiu promoure i celebrar la recerca i l'experimentació dels llenguatges creatius entorn de la tecnologia i l'art new mitjana. 

Semiconductor ha comptat amb la col·laboració d'experts en geotecnología de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, per obtenir les dades sismogràfics que impulsen la instal·lació. 

El catedràtic de Prospecció Geofísica de la Universitat de Barcelona Albert Casas, explico que ha estat una experiència comprovar com la ciència es pot poder a la disposició dels artistes, i com aquests són capaces de convertir dades científiques en elements de creativitat. 

SonarPLANTA pren com a punt de partida i inspiració PLANTA, el projecte cultural impulsat pel grup empresarial Sorigué i la Fundació Sorigué. El festival convida cada any a artistes de reconeguda trajectòria a presentar un nou projecte de New Mitjana Art de gran format que s'estrena durant els tres dies del Festival Sónar a Barcelona.

Comentaris