La Cooperativa d'Ivars celebra la XV Jornada del Boví de Carn

Des de l’àrea de boví de la cooperativa s’ha posat a disposició dels ramaders una base de dades productives reals de diferents lots de vedells, que poden oferir al sector una referència on programar les millores i potencialitats de la producció

La quinzena edició de la Jornada de Boví de Carn a la Cooperativa d'Ivars
photo_camera La quinzena edició de la Jornada de Boví de Carn a la Cooperativa d'Ivars

La Cooperativa d'Ivars va celebrar aquest dijous la Jornada de Boví de Carn, una trobada periòdica que l'entitat organitza per tal que el sector pugui debatre la situació, els avanços i les propostes de millora per les explotacions. La jornada que celebra la quinzena edició estava emmarcada en els actes de commemoració del Centenari de l'entitat, i va comptar amb la participació de més d'un centenar de ramaders i productors.

Degustació vedella AngusEn el decurs de la trobada es va fer una valoració de la repercussió de les dades de la granja experimental que la mateixa cooperativa té a Montsuà, i en la qual a través de la Universitat Politècnica de Madrid i la Universitat de Lleida s'estan realitzant diferents investigacions des del 2011 i fins a l'actualitat. Un estudi del qual es va destacar la millor conversió del pinso expandit i granulat en els vedells, així com l'efecte clarament positiu de l'ús de farratge de qualitat com a complement al pinso, més enllà de la palla tradicional, i essent algunes possibilitats l'alfals o la barreja de veça-civada.

L'àrea de boví de la cooperativa va posar a disposició dels ramaders una base de dades productives reals de diferents lots de vedells, que al costat de les obtingudes en la granja experimental, poden oferir al sector una referència on programar les millores i potencialitats de la producció en les seves explotacions.

En la jornada, les reflexions del moderador de preus de boví a Mercolleida, Òscar Forradellas, van ser la base perquè un conjunt de socis vinculats a diferents organitzacions sectorials i sindicals, i també a diversos models productius exposessin els avantatges i punts crítics que l'àmbit del vedell de carn té en l'actualitat. Alguns dels aspectes en els quals més incís van fer els tertulians, van ser: la potencialitat de l'associació de productors com a sistema de comercialització, la necessitat de promocionar el consum de carn de vedella, el repte de la correcta gestió dels plans de dejeccions ramaderes, l'elevada qualitat de la carn produïda al nostre territori, i els inputs ambientals que el sistema productiu intensiu pot posar de manifest.

Comentaris