Costers del Sió degolla 6.000 ampolles del Siós Brut Reserva 2014, un escumós blanc fet amb raïm negre

Del Siós Brut Rosé 2014, també elaborat amb Pinot Noir 100%, s'elaboraran altres 6.000 ampolles

Costers del Sió degolla 6.000 ampolles del Siós Brut Reserva 2014 interior
photo_camera El degollat es realitza segons es va comercialitzant, el que garanteix que el vi arribi sempre amb més frescor

Costers del Sió va finalitzar aquest dimarts el segon degollat dels seus vins escumosos, DO Costers del Segre, Siós Brut Blanc de Noirs (vi blanc elaborat amb el raïm negre), i Siós Brut Rosé, tots dos Reserva 2014 elaborat amb Pinot Noir. D'aquesta anyada només es produiran 6.000 ampolles de cada referència.

El producte més exclusiu del celler que la família Porcioles té a la finca Flix de Balaguer "s'elabora amb raïm procedent de la vinya Pla del Molí i es verema entre mitjans i finals d'agost", explica José María Porcioles, director de producció. El degollat d'aquestes 12.000 ampolles es realitza en diferents moments de l'any segons es va comercialitzant. Aquest procés garanteix que el vi arribi sempre amb més frescor, i tot el seu potencial aromàtic. Així a la contra etiqueta de l'ampolla es pot veure la data de degollat.

Pel que fa a l'elaboració, l'enòloga i directora tècnica, Valvanera Martínez Toda, relata com "una vegada veremat, el raïm sencer es guarda en fred durant uns dies fins a aconseguir una temperatura inferior als quatre graus. A partir d'aquest punt, per fer el Brut Rosé, premsem els raïms sencers obtenint només el 40% de l'extracció del raïm. La major part es fermenta amb una temperatura controlada de 14 graus, mentre que una part d'aquest Pinot Noir es fermentarà en bótes de roure francès noves de 300 litres. Després, una vegada realitzi la segona fermentació segons el mètode tradicional a l'ampolla, passarà una criança mínima de 18 mesos amb les seves mares, que s'incrementarà segons el moment del degollat". "Pel que fa al Brut Blanc de Noirs, el punt crític arriba a l'hora del premsat. Per evitar extraure color de la pell negra del raïm, el primer most el destinem a l'escumós blanc que passarà una criança mínima de 24 mesos en ampolla" puntualitza Valvanera Martínez.

"Per a nosaltres aquest vi no és tan important en volum com en qualitat i complement de la gamma de vins Costers del Sió", diu Juan Porcioles, director comercial del celler. "Aquestes 12.000 ampolles, amb un preu recomanat de 19 i 22 euros, es venen molt abans d'arribar la nova campanya i la major part es queda a Catalunya", afegeix.

Comentaris