29.11.2022 |
Territoris.cat

Creen un 'baròmetre de sostenibilitat' per millorar la gestió de les granges aqüícoles africanes

L’IRTA assessora productors d’Egipte i Senegal a través del projecte ITACA, finançat per la Unió Africana i la Unió Europea

Itaca-Egypt interior
La granja de tilàpia d’El Serow, Egipte, és una de les auditades pel projecte ITACA / Foto: Nora Ibáñez
Creen un 'baròmetre de sostenibilitat' per millorar la gestió de les granges aqüícoles africanes

L’aqüicultura és una de les activitats econòmiques que poden contribuir positivament al creixement sostenible del continent africà. En aquest context s’ha desenvolupat el projecte ITACA, on experts de l’IRTA han col·laborat amb el National Institute of Oceanography and Fisheries (NIOF, Egipte), i l’Institut Sénégalais de Recherches Agricoles (ISRA, Senegal) amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat de les explotacions de tilàpia (Oreochromis spp).

El projecte, que va finalitzar el desembre de 2015, ha dissenyat un pla de gestió específic per a sis instal·lacions (tres de Senegal i tres d’Egipte) amb el que s’han definit 20 indicadors, com el cost de producció, l’ús d’aigua, l’índex de transformació de l’aliment o la formació de treballadors, entre altres. El seguiment d’aquests paràmetres permet obtenir dades objectives per a millorar els resultats de les explotacions i valorar-los des del punt de vista econòmic, ambiental i social. Gràcies a la col·laboració de l’empresa d’enginyeria Inkoa, també s’ha posat en funcionament un sistema automàtic de monitorització i control en dos dels vivers seleccionats.

Un altre dels resultats obtinguts ha estat un “baròmetre de la sostenibilitat”, una eina que permet que les granges puguin fer un diagnòstic fàcil i ràpid del seu grau de sostenibilitat. Aquesta eina és oberta i es pot consultar a la pàgina web del projecte: www.itaca-project.com.

Creen un 'baròmetre de sostenibilitat' per millorar la gestió de les granges aqüícoles africanes
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement