16.01.2022 |
Territoris.cat

Dos detinguts per sostreure més de 4.500 aspersors en finques de la Noguera i Segrià

Unió de Pagesos estudia personar-se com acusació particular en la causa contra els acusats

foto aspersors mossos 2 interior
En total van sostreure 4.588 aspersors i van causar danys en les finques agrícoles valorats en més de 32.000 euros
Dos detinguts per sostreure més de 4.500 aspersors en finques de la Noguera i Segrià

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra van detenir el passat dissabte a Esparraguera, un home, de 32 anys, i una dona, de 30 anys, tots dos veïns de Cervera i de nacionalitat espanyola, com a presumptes autors de dotze delictes de furt. Segons les fonts policials, les detencions són el resultat d'una investigació oberta a principis del mes de  març després de detectar-se un seguit de furts d’aspersors en finques agrícoles de la Noguera i Segrià.

Se’ls va detenir quan intentaven vendre, en un centre de recollida de residus d’Esparreguera, aspersors que acabaven de sostreure la mateixa nit

Cal destacar que, a més del valor dels aspersors, els lladres causaven abundants danys econòmics a les finques agrícoles, ja que també feien malbé la instal·lació de reg.fotos aspersors mossos 1 texte

En tenir coneixement d’aquests fets delictius es va  muntar un dispositiu preventiu de vigilància per les zones rurals, es van augmentar els controls i inspeccions en deixalleries i, paral·lelament, es va obrir una investigació policial per tal d’identificar i detenir als autors. Els agents van detectar que tots els furts seguien un mateix modus operandi: es cometien durant la nit en finques amb una gran xarxa de reg per aspersió. Per sostreure’ls, tombaven tota una línia de reg i descaragolaven, amb molta rapidesa, tots els aspersors. En fer aquesta acció, també danyaven la instal·lació de reg.

Els danys causats a les instal·lacions de reg ascendeixen a més de 32.000 euros

Els investigadors van obrir vàries línies d’investigació. L’especialització del robatori va orientar inicialment cap a la possibilitat que es reutilitzessin en noves instal·lacions de reg en altres territoris. Finalment, però, va guanyar pes l’opció que es venien directament a deixalleries de fora de Lleida.

La investigació va concloure el passat dissabte amb la detenció dels dos lladres quan anaven a vendre en una deixalleria d’Esparreguera, 600 aspersors que havien sostret durant la nit en una finca de Candasnos (Osca). Els agents també van realitzar una inspecció a l’empresa i van comprovar que els detinguts volien vendre els aspersors com a llautó.

Als detinguts se’ls acusa de 12 delictes de furts d’aspersors, comesos entre el 8 de març i el 26 de maig, en finques agrícoles de Térmens, Vallfogona de Balaguer, Albesa, Preixens, Torres de Segre, Alcarràs, Agramunt, Alamús, Bellcaire d’Urgell i Candasnos. En total van sostreure 4.588 aspersors i van causar danys en les finques agrícoles valorats en més de 32.000 euros.

Se’ls acusa de 12 delictes en finques agrícoles de Térmens, Vallfogona de Balaguer, Albesa, Preixens, Torres de Segre, Alcarràs, Agramunt, Alamús, Bellcaire d’Urgell i Candasnos

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions, ja que tot apunta que haurien participat més persones donat el temps necessari per descaragolar un per un els aspersors. A més, també s’està comprovant si els detinguts poden estar relacionats en altres fets similars comesos en finques de Catalunya i Aragó.

D'altra banda, Unió de Pagesos (UP) estudia personar-se com acusació particular en la causa contra els dos detinguts, segons han informat des del sindicat.

UP recorda que aquest tipus de delictes suposen perjudicis molt importants per a la pagesia, ja que a més del valor dels aspersors, cal tenir en compte els danys causats a les instal·lacions de reg d’aquestes finques, que ascendeixen a més de 32.000 euros, segons els Mossos.

Dos detinguts per sostreure més de 4.500 aspersors en finques de la Noguera i Segrià
comentaris