Diaris de tot el món destaquen l'assistència massiva a una Diada "pacífica i festiva"

Portades de la premsa internacional
photo_camera Portades de la premsa internacional

El New York Times, la BBC o The Guardian són alguns dels mitjans que es fan ressò de la manifestació de la Diada de dilluns. El primer assegura que les protestes afegeixen pressió abans del referèndum i remarca que des del 2012 la Diada s'ha convertit en la mostra anual de força dels independentistes. El corresponsal a Barcelona destaca també a la crònica que, com en anys anteriors, la protesta va ser pacífica i festiva.

La majoria dels catalans volen que la votació segueixi endavant, suggereixen les enquestes, per resoldre l'espinós tema de la independència

representació del territori a la Manifestació de la Diada a BarcelonaLa BBC titula Manifestació d'independència catalana: milers de persones es reuneixen a Barcelona i recull que els carrers de la ciutat eren una gran massa de banderes vermelles i grogues tres setmanes abans de la votació de l'1-O. Apunta també que la majoria dels catalans volen que la votació segueixi endavant, suggereixen les enquestes, per resoldre l'espinós tema de la independència.

The Guardian assegura en l'article que publica que Un milió de catalans es manifesten per la independència en el seu Dia Nacional. El corresponsal Sam Jones descriu en el text que els carrers de Barcelona es van convertir en un mar de banderes estelades mentre els partidaris independentistes es van presentar en massa abans del referèndum l'1 d'octubre.

Les avingudes assolellades de la ciutat eren plenes amb banderes penjant de balcons, dutes com a capes o mostrades en samarretes, diu Jones. El periodista explica també que mentre que el govern espanyol ha promès impedir el referèndum, el català es nega a fer-se enrere. Segons les enquestes, diu, hi ha una clara majoria que està a favor de votar mentre que els catalans estan dividits pel que fa a separar-se d'Espanya.

The Irish Times proclama que els catalans van sortir al carrer en suport del vot sobre la independència. Milers de persones van reunir-se a Barcelona enmig de les amenaces del govern espanyol sobre el referèndum, destaca.

Moltes famílies van assistir a l'esdeveniment amb bon humor, en un dia assolellat al centre de Barcelona

Barcelona de gom a gom en la Diada més reivindicativa 1The Associated Press també parla de l'assistència de centenars de milers de persones i matisa que malgrat l'enfrontament entre Madrid i Barcelona pel referèndum, que està creant tensions socials i polítiques profundes, no hi va haver cap senyal de conflicte, el dilluns. L'edició italiana del Huffington Post parla d'un milió de persones i afirma que els catalans han envaït el centre de Barcelona a crits d'independència.

La Reppublica també fa servir la paraula invasió per referir-se a les banderes que aquest dilluns onejaven als carrers de la ciutat i titula mig milió de persones en processó a favor del referèndum per a la independència de Catalunya, si bé matisa que segons la Guàrdia Urbana eren més d'un milió. S'hi refereix com "un mar" de persones.

L'enviada especial de France24 parla de demostració de força dels independentistes abans del referèndum" i descriu que "una onada humana de color groc fluorescent va concentrar-se al centre de Barcelona per la Diada, on cançons i espectacles van alimentar el fervor dels centenars de milers de manifestants reunits. La periodista assegura també que la tensió és palpable a Catalunya i que d'acord amb les xifres dels darrers sondejos la societat catalana està molt dividida.

Davant el front judicial obert per Madrid, els independentistes van decidir involucrar la societat civil

FranceTVinfo titula la crònica com Catalunya: els independentistes al carrer i afirma que el combat per a la independència continua" i que els catalans no volen renunciar al referèndum encara que Madrid ho faci tot per impedir el vot..

En un ambient festiu, els catalans van respondre de forma massiva i pacífica a la seva convocatòria per defensar la votació de l'1 d'octubre


En una línia similar s'expressa l'enviada especial de Le Monde, que assegura que a Catalunya, la batalla pel referèndum segueix al carrer. En el text escriu que davant el front judicial obert per Madrid, els independentistes van decidir involucrar la societat civil. En un ambient festiu, els catalans van respondre de forma massiva i pacífica a la seva convocatòria per defensar la votació de l'1 d'octubre, afegeix.

Per la seva banda, Le Figaro descriu la mobilització com massiva i explica que la gran festa catalana ha pres especial rellevància per la proximitat del referèndum de l'1 d'octubre. Euronews també destaca que les celebracions de dilluns tenen especial significat perquè tenen lloc tres setmanes abans del referèndum.

comentaris