La Diputació impulsa el programa de suport a famílies vulnerables per la pobresa energètica

La Taula Assessora del Tercer Sector i Salut a Lleida concreta una segona acció de suport per als cuidadors de persones amb discapacitat intel·lectual

Taula Assessora del Tercer Sector i Salut
photo_camera Taula Assessora del Tercer Sector i Salut

La Diputació de Lleida destinarà 200.000 euros al projecte Suport a l'habitatge per a persones i famílies que desenvolupen les entitats Càritas i Creu Roja de forma conjunta per atorgar ajuts al lloguer i al pagament dels subministraments de llum, aigua i gas a persones o famílies en situació d'exclusió social que requereixen aquest suport socioeconòmic i personal. Altrament, la diputació lleidatana aportarà 50.000 euros al programa Respir de la Federació ALLEM, que consisteix a oferir als cuidadors no professionals (pares, germans o altres familiars) de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament un servei de descans de mínim 24 hores amb pernoctació inclosa. Així ho ha anunciat el president de la Diputació, Joan Reñé, en el marc de la reunió de la Taula Assessora del Tercer Sector i Salut a Lleida que la institució convoca periòdicament per donar resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables.

Els dos projectes s'han presentat aquest dimarts, en una roda de premsa que ha comptat amb la participació del president de la Diputació Joan Reñé; de la secretària general de Càritas Lleida, Maria José Rosell; del president d'ALLEM, Antoni Mateu, i del president del Banc dels Aliments de Lleida, Joan Saura. Reñé, ha manifestat que el projecte de suport a l'habitatge per a persones i famílies entra clarament en el concepte de pobresa energètica, que ofereix ajuda socioeconòmica a aquelles persones que no poden fer front a les despeses de lloguer o de llum, aigua o gas. Els ajuts s'atorgaran per un mínim d'un any i un màxim de tres anys per aconseguir l'estabilitat de la persona o la família.

La secretària general de Càritas Lleida Maria José Rosel, ha explicat que ja s'atorguen ajuts de forma puntual a aquelles famílies que ho necessiten, però la diferència amb aquest nou programa que es posa en marxa és que oferirem una ajuda més llarga en el temps que permetrà treballar altres aspectes de la vida de la família incidint en la seva integració.

el projecte de suport a l'habitatge per a persones i famílies entra clarament en el concepte de pobresa energètica, que ofereix ajuda socioeconòmica a aquelles persones que no poden fer front a les despeses


D'altra banda, el programa Respir facilita el descans del cuidador mentre les entitats que formen part d'ALLEM es fan càrrec de la persona amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament per donar un descans al seu cuidador ja sigui per problemes de salut, estrès familiar o per motius laborals o econòmics, segons ha explicat el president d'ALLEM, Antoni Mateu. Aquest programa està pensat per ajudar a prevenir situacions de deteriorament de la relació familiar derivades de la dificultat de l'atenció continuada de la persona amb discapacitat, per envelliment dels cuidadors o l'elevat grau de discapacitat. ALLEM posa a disposició 28 places a les diferents entitats que formen part de la Federació i la previsió és poder oferir una mitjana de 280 serveis.

Reñé ha indicat que es tracta de dues iniciatives importants que compten amb el suport de la diputació lleidatana i del seu compromís en l'àmbit social i ha fet un agraïment a les entitats que formen part de la Taula Assessora del Tercer Sector i Salut a Lleida, perquè gràcies al seu treball arribem a aquelles famílies i persones que ho necessiten, ha remarcat.

Els dos projectes es posaran en marxa a partir del mes de març. La Diputació de Lleida destinarà un total de 480.000 euros a entitats sense ànim de lucre perquè puguin desenvolupar els seus projectes i activitats aquest 2017.

comentaris