Els Bombers de la Generalitat fan cinc rescats de muntanya en un sol dia

El nombre de rescats a la muntanya s'incrementa any rere any. Només aquest dissabte els membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat en van fer 5 en diverses zones de muntanya del país.

Imatge del rescat a la roca de Narieda.
photo_camera Imatge del rescat a la roca de Narieda.

Aquests rescats suposen un cost econòmic cada cop més elevat per a l'administració i la majoria estan provocats per imprudències de la gent que va a la muntanya.

Només aquest dissabte 26 de setembre els bombers han hagut de fer aquests rescats:

Escalador ferit greu en patir caiguda a la Roca de Narieda (Alt Urgell)
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, a les 17.39 hores, l’avís d’un accident de muntanya entre Fígols i Alinyà i Coll de Nargó, a l’Alt Urgell. Segons les dades facilitades per l’alertant, el seu company ha patit una caiguda d’aproximadament 10 metres mentre escalava la part de dalt de la roca de Narieda per la via del Nifo.
 
Dos helicòpters dels Bombers de la Generalitat amb membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), que tenen la competència en els rescats de muntanya a Catalunya, han estat requerits, atesa la dificultat del servei i la inaccessibilitat de la zona. A més a més, tres vehicles dels Bombers dels parcs propers, han donat recolzament a l’operatiu.
 
Els efectius de Bombers han pogut arribar fins on estava el ferit tot just abans de l’ocàs, l’han tret de la roca amb seguretat i l’han traslladat fins on estava estacionada l’ambulància del sistema d’Emergències Mèdiques. Posteriorment, els membres dels GRAE han hagut de rescatar l’acompanyant, que estava il·lès, però havia quedat penjat a mitja paret.
 
Segons les primeres valoracions, i a l’espera d’un diagnòstic mèdic tancat, el ferit (del qual encara no es té cap dada personal) es trobava conscient i patia fractures diverses. Ha estat evacuat a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
 
 
Crisi de vertigen d’un excursionista de 31 anys a Alins (Pallars Sobirà)
 
A les 17.09 hores, a Alins (Pallars Sobirà), els Bombers han evacuat un excursionista que patia una crisi de vertigen. Ha estat un dels companys del noi qui ha donat la senyal d’alarma mentre feien la travessa i es dirigien al pic del Monteixo.  L’afectat, un home de 31 anys, ha estat evacuat amb l’helicòpter un cop valorada la idoneïtat de l’acció. Hi ha treballat 1 dotació del GRAE.
 
 
Un home és rescatat a Lladorre (Pallars Sobirà) amb dolors musculars
 
A les 12.36 hores, el GRAE ha estat requerit per un servei de muntanya a Lladorre (Pallars Sobirà). L’helicòpter dels Bombers amb un equip d’actuacions especials ha hagut de rescatar un home de 54 anys veí de Sant Vicenç dels Horts que feia en grup la ruta del Refugi de Vallferrera al Pic de Sotllo. L’home, que no podia continuar la marxa afectat per unes fortes rampes, ha estat evacuat al CAP de Llavorsí.
 
 
Una dona de 43 anys es trenca la cama baixant del Pedraforca (Berguedà)
 
Just a la mateixa hora, a les 12.36 hores, s’ha rebut un avís de rescat a Saldes (Berguedà). Segons les informacions facilitades per l’alertant, una companya seva havia caigut baixant la tartera del Pedraforca i s’havia fet una lesió a les extremitats inferiors.
 
Els GRAE dels Bombers han arribat fins al lloc amb l’helicòpter i han rescatat l’afectada, una dona de 43 anys i veïna de Sant Joan de Vilatorrada, que ha estat evacuada a l’Hospital Sant Bernabé de Berga. Segons les primeres valoracions, el diagnòstic mèdic ha estat de fractura tancada a la tíbia.
 
 
Dues persones ferides de gravetat a Vilallonga de Ter (Ripollès)
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, a tres quarts de dotze del migdia, l’avís d’un vehicle estimbat a la pista de Llebró, a prop de la carretera GIV-5264. El cotxe, un Lada Niva, ha sortit de la calçada i ha caigut pel lateral de la pista; un barranc d’uns 50 metres. Els dos ocupants del vehicle, un dels quals ha pogut saltar abans de precipitar-se, han quedat ferits del gravetat. Tots dos han estat evacuats a l’Hospital Doctor Trueta de Girona. En les tasques de rescat hi han treballat l’helicòpter dels Bombers amb els GRAE d’Olot.

Comentaris