17.01.2022 |
Territoris.cat

Immobilitzen en una nau agrícola de la demarcació de Lleida sacs amb llavors impregnades de verí per a rosegadors

La Guàrdia Civil ha denunciat quatre homes com a presumptes responsables d'un delicte contra la fauna

foto seprona inerior
Imatge de pastilles de verí dipositades a l'entrada d'un cau de conills a la comarca aragonesa del Cinca Mitjà
Immobilitzen en una nau agrícola de la demarcació de Lleida sacs amb llavors impregnades de verí per a rosegadors

El Seprona de la Guàrdia Civil ha localitzat i immobilitzat en naus i magatzems agrícoles de les províncies de Lleida, Osca i Madrid verí per a rosegadors, l'ús del qual està prohibit en exteriors. En concret, el cos en va localitzar 550 quilos, repartits en sacs de llavors impregnades amb el verí, en el marc de l'operació 'Toxicum', dedicada a la detecció i control d'activitats il·lícites relacionades amb la col·locació de verins associats a pràctiques agrícoles. Segons el Seprona, la llavor impregnada amb el verí no germina i se sembra aproximadament a mig centímetre del sòl, per tal que se la mengin diferents espècies d'animals com ara talps, rosegadors o bé ocells, podent originar greus conseqüències a l'ecosistema, en passar a la cadena tròfica en morir alguna d'aquestes espècies arran de la ingesta del verí. En la mateixa operació, també es van localitzar pastilles de verí dipositades a l'entrada de caus de conills. Arran dels fets, el Seprona va denunciar quatre homes, d'edats compreses entre els 36 i els 69 anys i veïns de la comarca aragonesa del Cinca Mitjà i de Pamplona, com a presumptes autors d'un delicte contra la fauna.

En el marc de l'operació 'Toxicum', dedicada a localitzar esquers o diferents productes agrícoles enverinats, per controlar de forma il·legal possibles plagues de rosegadors o altres espècies que freqüenten els cultius, el Seprona va localitzar el 31 de gener en una finca agrícola de la comarca aragonesa del Cinca Mitjà dues persones mentre sembraven de forma directa i sense cap tipus de control llavors de blat impregnades d'una substància vermellosa, en una parcel·la del camp, per poder així establir clarament després la seva ubicació exacta, segons fonts policials

Els agents van poder determinar que la substància impregnada en les llavors es tractava d'un verí per a rosegadors, que actua com a anticoagulant i que està totalment prohibit per ser usat en exteriors. En la mateixa actuació, el Seprona també va localitzar a l'entrada de caus de conills esquers de pastilles del mateix verí situades en terrenys propers.

Després de poder constatar-se l'existència d'un entramat comercial de les llavors, el Seprona va procedir a identificar als suposats autors dels fets que es dedicaven al comerç de forma il·lícita del verí. El cos va localitzar i registrar dos magatzems i una nau agrícola que s'haurien estat utilitzant per a les activitats il·legals, a les províncies de Lleida, Madrid i Osca. En total, es va trobar i immobilitzar 550 quilos repartits en sacs de llavors impregnades en el verí. El Seprona va enviar mostres dels productes i de les substàncies localitzades a l'Institut Nacional de Toxicologia i també al laboratori de Sanitat Vegetal del govern d'Aragó, ens que va decretar el precinte dels sacs intervinguts.

Per aquests fets el cos va denunciar quatre homes, d'entre 36 i 69 anys, veïns del Cinca Mitjà i Pamplona, com a suposats autors d'un delicte contra la fauna. El Seprona lliurar les diligències instruïdes al Jutjat de Guàrdia de Fraga.

Immobilitzen en una nau agrícola de la demarcació de Lleida sacs amb llavors impregnades de verí per a rosegadors
comentaris