22.05.2022 |
Territoris.cat

Els ramaders del Pla i les Garrigues tornen a respirar amb l'obertura de la planta de Miralcamp

La planta de tractament de purins de Miralcamp recuperarà l'activitat el pròxim dilluns amb la previsió de tractar fins a 110.000 tones a l'any de residus orgànics   

Visita del conseller Rull a la planta d'Audax a Miralcamp
Visita del conseller Rull a la planta d'Audax a Miralcamp
Els ramaders del Pla i les Garrigues tornen a respirar amb l'obertura de la planta de Miralcamp

La firma Audax té previst reobrir la planta de tractament de purins Sava de Miralcamp després de tres anys de tancament arran de la retallada de les primes del govern espanyol a la cogeneració. La firma energètica ha dut a terme treballs de manteniment durant tot l'estiu i gràcies a la sentència del Tribunal Suprem, que obliga a l'Estat a elevar les primes per la venda d'electricitat que permet tornar a fer viable aquest tipus d'instal·lacions.

La planta transformarà purins en biogàs per generar electricitat i la reobertura comportarà la creació de 12 nous llocs de treball directes i entre 10 i 13 indirectes a la comarca. En les instal·lacions es podran tractar fins a 110.000 tones a l'any de residus orgànics mitjançant un procés que dura aproximadament 30 dies i en el que s'aconsegueix transformar els purins en energia i fertilitzant.

Pel que fa al besant energètic la planta disposa de 5 motors de 3 MW de potència cadascun que produiran 120.000 MWh a l'any, el que equivaldria a abastir anualment el consum energètic de 70.000 ciutadans i suposa una reducció de 6.500 tones d'emissions de CO2.

Planta de tractament de purins Audax a MiralcampEs tracta d'energia generada amb un dels processos més idonis per reduir les emissions de CO2 i l'efecte hivernacle i, a més a més, com a resultat del procés s'obtindran fins a 10.000 tones anuals de fertilitzant orgànic que es destinarà principalment a l'exportació.

L'any 2013 el ministeri d'Indústria va retallar les primes a les energies renovables i la cogeneració forçant el tancament de totes les plantes d'assecatge de purins de l'Estat. A Lleida n'hi havia quatre i totes van tancar deixant treballadors a l'atur. Ara han canviat totes de propietari i s'està plantejant la seva obertura. La primera a fer-ho és doncs la de SAVA Miralcamp i tot apunta que les dues de Tracjusa Juneda ho faran al gener. L'altra que hi ha a la demarcació de Lleida és a Alcarràs i l'ajuntament i l'empresa propietària tractaran el seu futur.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, va visitar divendres passat la planta, acompanyat per director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Josep Maria Huguet; i per l'alcalde de Miralcamp, Melcior Claramunt.

Els ramaders del Pla i les Garrigues tornen a respirar amb l'obertura de la planta de Miralcamp
comentaris