Les estacions lleidatanes tanquen el macropont amb prop de 90.000 esquiadors

La falta de nevades a mitja setmana frena les pernoctacions i l'ocupació mitjana a les comarques de muntanya se situat al 60%

Activitatats infantils en les pistes de Port-Aine
photo_camera Activitatats infantils en les pistes de Port-Aine

Gairebé 90.000 esquiadors han passat per les estacions del Pirineu de Lleida aquest macropont de la Constitució i la Puríssima, el tercer millor registre dels últims 15 anys. La falta de nevades a mitja setmana, però, ha frenat les pernoctacions, i l'ocupació mitjana a les comarques de muntanya durant aquests 9 dies s'ha situat al 60%, a la banda baixa de les previsions, segons dades del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Els hotels a peu de pistes sí que han complert les expectatives i han fregat la plena ocupació. De forfets se n'esperaven vendre uns 70.000 i finalment s'han superat els 88.500 (un 26% més) malgrat que les estacions només han pogut obrir el 60% dels dominis esquiables. Turisme rural i bungalows han estat els allotjaments amb més demanda la segona part del pont, amb més del 70% d'ocupació. Les reserves per Nadal i Cap d'Any són bones, segons el Patronat.

L'afluència de turistes s'ha escalonat per la coincidència de dos ponts en una mateixa setmana i això ha fet que no s'hagin registrat pics d'ocupació tan alts com en altres ocasions. El director del Patronat del Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, també s'ha mostrat convençut que si hagués nevat a mitja setmana el nombre de pernoctacions hauria estat més alt pel segon pont, el de la Puríssima. No obstant això, Alegre assegura la valoració global és satisfactòria perquè hi ha hagut molt moviment tant al Pirineu com a la plana i sobretot per a l'esquí ha estat un bon tret de sortida de la temporada.

Amb vistes al període festiu de Nadal, les perspectives són bones, hi ha un alt volum de reserves i per Cap d'Any ja està pràcticament ple. En tot cas, puntualitza que com sempre, estem mirant al cel i pendents de precipitacions; si arriben esperem un magnífic Nadal, si no, evidentment no serà el mateix.

la valoració global és satisfactòria perquè hi ha hagut molt moviment tant al Pirineu com a la plana i sobretot per a l'esquí ha estat un bon tret de sortida de la temporada

 

L'any passat, quan els dies festius van caure en diumenge i dimarts, les estacions van vendre uns 65.000 forfets però l'ocupació es va situar al 80%.

La majoria de les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida han obert part de les instal·lacions per aquest macropont, considerat des de fa uns quants anys com una de les cites clàssiques de l'inici de temporada d'esquí. Al llarg de la setmana s'han anat ampliant les zones esquiables i finalment els aficionats han pogut disposar d'uns 180 quilòmetres de pistes gràcies en bona part a la neu artificial que fabriquen 1.380 canons de nova generació. 

Baqueira Beret i els complexos d'esquí de fons de Lles, Tuixent-La Vansa i Sant Joan de l'Erm van ser els primers a estrenar la temporada dissabte 26 de novembre. La resta ho van fer entre el 2 i el 3 de desembre. En el cas de Tavascan i Virós-Vallferrera només han pogut obrir per a usos turístics.

ara esperem que nevi una mica més, però afrontem les dates de Nadal molt estimulats i amb previsions d'ocupació importants

Segons dades facilitades pel Patronat de Turisme, durant aquests 9 dies del pont de la Constitució i la Puríssima les 9 estacions d'esquí del Pirineu de Lleida que han obert, amb diferents gruixos de neu i pistes obertes, han venut uns 88.500 forfets, un 26% més de les previsions inicials que es van estimar en 70.000. Aquesta és una xifra provisional, en espera que els diferents centres d'hivern del Pirineu de Lleida tanquin les xifres definitives d'aquest període. D'aquest nombre de forfets 84.750 corresponent a esquí alpí i 3.850 a esquí nòrdic. A més les estacions de fons també han venut uns altres 2.150 forfets de raquetes.

Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, ha estat una de les estacions que ha disposat de més neu, amb gruixos que han superat el metre i mig. Per aquest complex hi han passat uns 15.000 esquiadors des del 2 de desembre, segons el seu portaveu, Andreu Velilla, que s'ha mostrat molt satisfet amb l'afluència de visitants. Velilla comenta que, com la resta del sector, ara esperem que nevi una mica més, però afrontem les dates de Nadal molt estimulats i amb previsions d'ocupació importants.

El balanç per la venda de forfets d'aquests dos ponts de la Constitució i de la Puríssima si situa entre els tres millors resultats obtinguts en els darrers 15 anys per aquestes dates. El millor resultat en la venda de forfets per un pont de la Constitució i la Puríssima va ser l'any 2005, quan es van vendre 115.000 forfets i les dates van coincidir amb un pont com el d'enguany. El segon millor registre es van produir els anys 2004 i 2010 amb 90.000 forfets cadascun i enguany que se situaria en el tercer millor registre de venda de forfets per aquestes festes amb 88.500.

Activitatats infantils en les pistes de Port-Aine 1Cal recordar que les onze estacions d'esquí del Pirineu de Lleida encaren amb optimisme la temporada 2016-2017 en la qual esperen vendre un total de 1.333.947 forfets, xifra que representaria un increment del 5% en relació amb l'anterior. A més, es preveu una de les temporades més llargues dels últims anys, de 143 dies. Segons la Diputació, l'impacte econòmic –directe i indirecte- que deixa el sector de la neu al Pirineu de Lleida se situa en els 377,5 milions d'euros. Així mateix, dóna feina a 1.500 persones de forma directa i a unes 7.500, indirectament. 

Per sectors, l'ocupació hotelera en el primer cap de setmana anterior al pont de la Constitució va ser del 50% i la mitjana dels 4 dies de pont, una mica inferior. Pel que fa al segon pont, l'ocupació ha estat d'un 60 % del divendres fins al diumenge.

Pel que fa al turisme rural, l'ocupació s'ha situat pel pont de la Constitució en un 40 %, mentre que per la Puríssima l'índex ha resultat millor del previst i ha arribat fins al 70% al conjunt de la demarcació de Lleida.

Quant als càmpings, amb més de 4.000 places de bungalous, la mitjana d'ocupació s'ha situat en un 65 % durant els dos ponts. El primer ha tingut una ocupació que ha fregat el 50%, mentre que el segon pont s'ha tancat amb un 75%.

Comentaris