La Xarxa de Museus promou la descoberta d’un patrimoni singular per Nadal

Els 11 museus que conformen la Xarxa orquestren una programació única per atreure visites als seus espais aquestes festes

CAMPANYA NADAL XARXA DE MUSEUS_FOTO ADRIÀ ROPERO (1) interior
photo_camera Presentació de la campanya de Nadal de la Xarxa de Museus / Foto Adrià Ropero

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran ha presentat aquest dilluns al Museu Comarcal de Cervera una iniciativa singular per aquestes festes de Nadal. La presentació s’ha dut a terme amb una visita guiada musical a l’exposició Ànima II. Els instruments de l’Orquestra Simfònica, amb músics de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que col·labora amb l’exposició.

La proposta de la Xarxa per aquest Nadal vol incentivar la visita als diferents museus aquestes festes, ja sigui amb la tria d’una peça de temàtica nadalenca, o amb activitats específiques i la descoberta d’espais i peces singulars. 

Així, per exemple, el Museu d’Isona i la Conca Dellà mostra una espectacular escàpula de dinosaure sauròpode de fa 68 milions d’anys descoberta fa uns 60 anys i que ara ha sortit a la llum. Durant les festes de Nadal, el museu, que té la col·lecció de restes de dinosaure més important de Catalunya, obrirà al públic el seu magatzem i mostrarà fòssils que encara es troben en estudi i que fins d’aquí a un temps no es podran gaudir a l’exposició permanent.

El Museu Comarcal de l'Urgell reivindica la figura del pintor targarí Ramon Muixí Roig

El Museu de Guissona Eduard Camps mostra una creu llatina de pedra sorrenca on apareixen personatges destacats del cicle nadalenc. Es tracta d’un objecte que formava part de la creu monumental del segle XVI-XVII situada a la plaça del Vell Pla, al davant de la porta nord de la vila closa de Guissona i que fou destruïda per la Guerra Civil espanyola i restaurada l’any 1975. 

Pel que fa al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, la peça triada és Sobre la nieve, una il·lustració de Xavier Gosé, del qual s’ha celebrat el centenari del seu naixement aquest any, que evoca els costums de la vida moderna al París de començaments del segle XX. 

El Museu de Lleida mostrarà un Naixement del segle XVI, un relleu d’alabastre obra de Gabriel Joly i procedent del Monestir de Santa Maria de Sixena. 

Un Naixement del segle XII és la peça escollida pel Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Es tracta d’un fragment de taula lateral de l’altar de l’església de Sant Andreu de Sagàs que representa el naixement de Jesús i una de les obres més emblemàtiques del fons d’art del museu. 

Bostanist és el títol del quadre del pintor targarí Ramon Muixí Roig, peça escollida pel Museu Comarcal de l’Urgell que exposarà del 12 de desembre al 15 de gener i que serà la postal de Nadal d’aquest museu. 

El centre de la Noguera farà una visita comentada amb tast de vi per les bodegues Castell del Remei

El Musèu dera Val d’Aran per la seva banda, cedirà el protagonisme aquest Nadal a l’escena de la Nativitat (finals del segle XV) i també ha programat un taller de dibuix nadalenc per al públic infantil. Es tracta d’una taula de fusta pintada, procedent de l’església de Vilac, que hauria format part d’un retaule.

El Museu de la Noguera ubicarà a l’exposició permanent durant totes les festes de Nadal la Taula de l’Adoració dels Reis Mags del Mestre de Balaguer (XVI). Es tracta d’un compartiment del retaule que fins a l’any 1936 presidia l’església de Sant Salvador de Balaguer. Aquest retaule va desaparèixer durant la revolta iconoclasta de 1936. Es donava per perdut fins que fou localitzat als anys 80 del segle passat al cor de l’església de Sant Josep. El Museu ha previst una visita comentada el dia 17 de desembre a les 18.30 h amb tast de vi, gentilesa de les bodegues Castell del Remei.

Quatre figures de músics que formaven part d’un pessebre, fetes en terracota policromada per l’escultor Josep Anicet Santigosa (s. XIX), són les peces escollides pel Museu Comarcal de Cervera, que oferirà, també, una visita guiada per aquest tipus de manifestacions representatives de les festes nadalenques. 

El Museu Diocesà de La Seu d’Urgell mostrarà el Retaule d’Abella de la Conca de Pere Serra, un retaule del segle XIV que narra la història dels Goigs de la Verge Maria, recollint l'Anunciació, el Naixement, l'Epifania, la Resurrecció de Crist, la Pentecosta i la Coronació de la Verge com a escenes principals. 

Una figura de cartró pedra policromada que representa un Rei Mag subjectant un cofre petit on els nens i nenes dipositaven la carta als Reis d’Orient és la peça escollida per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que l’exposarà a la recepció. 

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran, creada per iniciativa dels mateixos museus l'any 2009 i constituïda formalment el maig del 2016, està formada pel Museu de la Noguera de Balaguer, el Comarcal de l’Urgell de Tàrrega, el Diocesà de l’Urgell de la Seu d’Urgell, el Comarcal de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu, el Musèu dera Val d’Aran de Vielha, el de Conca Dellà d’Isona, el Jaume Morera de Lleida, el Diocesà i Comarcal de Lleida, el Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu de Guissona Eduard Camps, de recent incorporació.

Comentaris