La Fiscalia investiga l'escorxador Mafriseu per males pràctiques en l'envasat de la carn

La setmana passada el diari La Vanguardia publicava que la Fiscalia de Lleida investiga el propietari de l'escorxador Mafriseu per una pressumpta utilització de gasos no autoritzats en l'envasat de la carn. Des de Mafriseu asseguren que les acusasions no estan demostrades però la investigació no arriba en el millor moment: la crisi econòmica general que afecta el consum, la competència exterior i la dificultat per cohesionar el sector en l'àmbit de les comarques pirinenques fan que la situació sigui especialment complexa.

La Fiscalia de Lleida ha demanat que es jutgi el propietari d'un escorxador de la Seu d'Urgell per un delicte contra la salut pública, ja que considera que la seva empresa utilitza gasos no autoritzats per envasar carn. El fiscal demana que s'imposi al seu propietari un any de presó i una multa de 12.000 euros.

Segons va publicar La Vanguardia, la investigació es va iniciar arran d'una denúncia anònima a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot el 13 de maig de 2014. Un dia després, es va inspeccionar l'escorxador i es va comprovar que s'hi utilitzava monòxid de carboni per envasar diversos productes càrnics.

Des de la Fiscalia creuen que es van distribuir en 200 punts de venda uns 400.000 envasos d'aquests productes destinats al consum humà, sota la denominació d'origen protegida Bruneta. Els establiments estan ubicats en 140 municipis de Catalunya, Aragó i València. En cap dels envasos hi figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com additiu alimentari a la Unió Europea. La finalitat d'aquest gas en l'envasat de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps. Aquest pot emmascarar signes visuals de deteriorament o de presència de microorganismes. 

Per la seva part, des de Mafriseu asseguren que les informacions són falses i defensen la qualitat del seu producte, la vedella d'origen protegida Bruneta. "Les nostres instal·lacions sempre han assortit els productes envasats amb gasos autoritzats i l'empresa produeix i comercialitza els productes emparats en tots els certificats establerts".

En un comunicat públic Mafriseu també destaca que "l'empresa acumula 55 anys d'experiència en el sector de la carn, 23 formant part de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans i 13 elaborant productes emparats sota producció ecològica". Per tot plegat, reafirmen que segueixen treballant com sempre per "mantenir i millorar, en la mesura del possible, la qualitat de la carn que comercialitzem". El gerent de Mafriseu SA, Domènec Estany, recorda que la polèmica sorgeix "d'una persona desconeguda" que es va adreçar als Mossos d'Esquadra, per la qual cosa se sospita que existeix "una finalitat oculta".

Pel que fa la inspecció policial que es va practicar en el seu moment a les instal·lacions de la Seu, Estany aclareix que l'origen de la polèmica es remunta "als mesos d'abril i maig del 2014, quan es van realitzar unes mostres amb un nou sistema d'envasat". Tanmateix, matisa que "cap d'aquestes mostres no va sortir a la venda ja que es van fer les retirades efectives, tal com queda reflectit en les actes dels SVO (Serveis Oficials Veterinaris)".

Comentaris