El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries assisteix a la retirada de fruita a Nufri

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, segueix la quota de retirades del nou període d'execució de les mesures excepcionals interposades per la Unió Europea.

Joan Girona visita la planta de Nufri a Mollerussa.
photo_camera Joan Girona visita la planta de Nufri a Mollerussa.

La conselleria d'Agricultura, i el sector de la fruita dolça lleidatà han demanat al ministeri d’Agricultura i al Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que ampliï la quota de retirada de préssecs, nectarines i paraguaians, destinats a l'elaboració de sucs per a la beneficència. Es tracta d'un programa de mesures excepcionals interposades per la Unió Europea, que té previst la retirada de vint milions de quilos, com a màxim a tot l'Estat.

El passat 10 d'agost ja s'havia consumit el 90% d'aquesta retirada, per la qual cosa el ministeri no acceptava més notificacions, al considerar que ja estarien esgotades les assignacions d'aquesta retirada a l'Estat. Malgrat tot el sector confia que el ministeri accepti ampliar les assignacions.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, va visitar aquest dijous, la planta de la central transformadora de Nufri a Mollerussa, per tal de fer el seguiment de la retirada de fruita que respon al compliment de les mesures excepcionals del Reglament establert per la Comissió Europea per fer front a la situació de crisi per la qual està passant el sector productor de fruita i hortalisses agreujada per la pròrroga del veto rus.

Girona va recordar, que Catalunya, Aragó i Múrcia són les comunitats que han participat més activament en aquesta retirada que, per al director general ha tornat a arribar tard, ja que aquestes accions són efectives si es fan en el moment que hi ha una oferta concentrada que pugui afectar negativament els preus. El responsable de producció i comercialització de Nufri, Ignasi Argilés, va explicar que les retirades són mesures útils que convenen en el moment en el qual hi ha un pic de producció, que es produeix durant la segona o tercera setmana de juliol i l’any passat va arribar dues setmanes tard, i aquest any també.

El nou Reglament assigna una quota per país, que de les 755.000 tones pel conjunt de la UE, Espanya, amb una quota de 129.350 tones, és el segon país amb major nombre de tones per darrere de Polònia. La distribució de la quota espanyola pels diferents productes s’ha establert de la següent manera: 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics, 7.600 tones de poma i pera, 5.000 tones de pruna, raïm de taula i kiwi i 22.900 tones de tomàquets, pastanaga, cogombre, cogombrets i pebrot dolç. El nou Reglament assigna una quota per país, que de les 755.000 tones pel conjunt de la UE, Espanya, amb una quota de 129.350 tones, és el segon país amb major nombre de tones per darrere de Polònia. La distribució de la quota espanyola pels diferents productes s’ha establert de la següent manera: 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics, 7.600 tones de poma i pera, 5.000 tones de pruna, raïm de taula i kiwi i 22.900 tones de tomàquets, pastanaga, cogombre, cogombrets i pebrot dolç.

Comentaris