18.08.2022 |
Territoris.cat

La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Ponernt

Estació de mesura de la qualitat de l'aire
Estació de mesura de la qualitat de l'aire
La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Ponernt

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar dimarts. Aquest avís afecta els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric (ZPE); la zona de qualitat de l’aire de la Plana de Vic, conformada per 38 municipis; i la de Ponent, que inclou 146 municipis. 
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental per alta contaminació, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi. Ahir dijous es van produir quatre superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10.

Unitat mòbil de mesura de la qualitat de l'aireLa Generalitat recomana els ciutadans dels municipis afectats: 

•    Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
•    Utilitzar el transport públic.
•    Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
•    Utilitzar el cotxe compartit.
•    Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
•    En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
•    Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
•    Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

A la zona de qualitat de l’aire de Ponent (amb avís preventiu per PM10) s’hi inclouen municipis de la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell: Barberà de la Conca, Blancafort, Forès, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Solivella, Vallclara, Vilaverd, Vimbodí, Arbeca, Bellaguarda, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, el Soleràs, el Vilosell, els Omellons, els Torms, Fulleda, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, la Floresta, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, l'Albagés, l'Albi, les Borges Blanques, l'Espluga Calba, Puiggròs, Tarrés, Vinaixa, Albesa, Algerri, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, la Sentiu de Sió, Menàrguens, Montgai, Oliola, Preixens, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de l'Aguda, Barbens, Bell-lloc d'Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, el Palau d'Anglesola, el Poal, Fondarella, Golmés,  Ivars d'Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Sidamon, Torregrossa, Vilanova de Bellpuig, Vila-sana, Biosca, Cervera, els Plans de Sió, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, les Oluges, Massoteres, Montornès de Segarra, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Tarroja de Segarra, Torà, Torrefeta i Florejacs, Aitona, Albatàrrec, Alcanó, Alcarràs, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Aspa, Gimenells, la Granja d'Escarp, Llardecans, Lleida, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sunyer, Torrebesses, Torres de Segre, Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, els Omells de na Gaia, Guimerà, la Fuliola, Maldà, Nalec, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d'Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Tornabous, Tàrrega, Vallbona de les Monges, Verdú, i Vilagrassa. 

La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Ponernt
comentaris