Ara fa 26 anys, es va decidir prohibir el consum de llet de vaca crua per raons sanitàries. Actualment però, l'evolució tecnològica i professional ha permès fer front a totes les condicions de risc i el ramader pot vendre la llet crua directament al consumidor complint tots els requisits sanitaris. Així ho considera el Govern, que té previst aprovar a l'octubre un decret que farà possible que el consumidor pugui anar a buscar la llet directament a la granja i consumir-la sense pasteuritzar. Això sí, segons el decret, s'haurà de vendre freda i, un cop a casa, s'haurà de bullir i consumir en un màxim de tres dies. Aquesta mesura és una llarga reivindicació dels ramaders, que confien que els permetrà atreure nous consumidors.
El Govern, que té previst aprovar a l'octubre un decret que farà possible que el consumidor pugui anar a buscar la llet directament a la granja i consumir-la sense pasteuritzar.
La venda directa de llet crua és una pràctica que a Catalunya es va deixar de fer fa poc més d'un quart de segle, però que a països com França, Anglaterra i Alemanya es fa amb totes les garanties. De fet, el sector ja fa temps que ho reclama per intentar escapar de la submissió que suposa estar a mercè de les grans distribuïdores, i atreure així nous consumidors, ja que amb la proliferació de les begudes vegetals, la llet de vaca ha perdut pes.
La llet crua, a diferència de l'esterilitzada o la pasteuritzada, no ha estat escalfada a 40 graus després de la munyida. Actualment, la llet que es pot comprar és esterilitzada i està sotmesa a un tractament a altes temperatures.