Unió de Pagesos presenta denúncia contra Dia per presumpta venda a pèrdues de préssec i nectarina a Lleida

Després de detectar que venien la fruita a 0,70 euros el quilo quan el preu mínim de venda al públic és de 2,80, segons dades del Ministeri

Imatge de la bossa de nectarines a 35 cèntims que suposadament venia un establiment Dia de Lleida
photo_camera Imatge de la bossa de nectarines a 35 cèntims que suposadament venia un establiment Dia de Lleida

Unió de Pagesos ha presentat aquest divendres un escrit de denúncia a les autoritats competents de la Generalitat perquè investigui si la cadena de supermercats Dia ha infringit la llei amb un possible cas de venda a pèrdues de préssecs i nectarines en un establiment de Lleida. El sindicat ha actuat després de detectar que es venia la fruita a 0,70 euros el quilo quan el preu mínim de venda al públic del 8 al 14 de maig ha estat de 2,80 euros el quilo, segons dades del Ministeri d'Economia. En concret, a l'establiment es van trobar bosses de nectarines de mig quilo a 35 cèntims d'euro. La denúncia s'ha presentat al Servei d’Ordenació de la Distribució Comercial (que depèn de la Direcció General de Comerç) perquè determini si l'empresa ha vulnerat la Llei d'ordenació del comerç minorista.

Segons UP, el mateix Ministeri recull que el preu de préssecs i nectarines durant la mateixa setmana oscil·la entre els 2,01 i 3,57 euros el quilo en la Informació de preus de cessió majorista de productes alimentaris peribles. 

El sindicat remarca també que l'empresa Dia podria estar vulnerant la Llei de la cadena alimentària que obliga a l'existència de contracte amb els proveïdors, on cal que consti el preu, cosa que aclariria si aquests preus extraordinàriament baixos són efectivament una venda a pèrdues. El sindicat demana que en cas que Dia no disposi de contractes amb els proveïdors l'organisme depenent de la Direcció de Comerç informi al Departament d'Agricultura perquè aquest porti el cas a l'Agència d’Informació i Control Alimentaris.

"Encara que Dia ho negui nosaltres hi veiem un cas clar de venda a pèrdues perquè el preu de la nectarina a la botiga està molt més alt de 70 cèntims el quilo, supera els dos euros", assegura el responsable nacional del sector de la Fruita Dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues. També afegeix que "ho fem molt visible perquè les altres cadenes no facin el mateix i respectin la llei". "Una venda a pèrdues és el pitjor per al sector i per al pagès és una ruïna", ha conclòs.

Per la seva banda, des de JARC, el responsable del sector de la fruita, David Borda, ha qualificat de "salvatjada" el preu de venda de la nectarina al supermercat Dia de Lleida però creu que presentar denúncies és poc efectiu perquè les autoritats "no fan el que han de fer". Per això, anuncia que aquest estiu hi haurà "noves accions contundents" contra les cadenes de distribució que venguin la fruita a preus "ruïnosos" per als pagesos.

Comentaris