El grup d'habitatges Sant Isidori de Mollerussa, entre el gueto i la ruïna

Un nou incident estructural va causar l'alarma dels veïns d'un dels quatre blocs del grup d'habitatges de Mollerussa, el passat 19 d'abril

Un dels balcons de la primera planta que es va haver d'apuntalar
photo_camera Un dels balcons de la primera planta que es va haver d'apuntalar

Grup Sant Isidori RuinaEls propietaris dels immobles del grup Sant Isidori es mostren cada cop més preocupats per la situació en què es troben la major part dels 160 habitatges, l'estructura dels quatre blocs i la inseguretat que pateix el barri. Segons els veïns, el fet que el barri es trobi relativament apartat del centre urbà és motiu pel qual la problemàtica passi desapercebuda per la resta de ciutadans.

El barri, afirmen, s'ha convertit en escenari de contínues ocupacions i allotjament de nouvinguts que aconsegueixen els habitatges a uns lloguers molt baixos, a causa de l'estat deplorable en què es troben. Aquests casos contrasten amb altres propietaris, majoritàriament gent gran, que han mantingut els pisos des de fa molts anys i han de conviure amb l'angoixa de veure com es deteriora el seu entorn.

escenari de contínues ocupacions i allotjament de nouvinguts que aconsegueixen els habitatges a uns lloguers molt baixos, a causa de l'estat deplorable en què es troben
 

Grup Sant Isidori Ruina 4A tot això, els afectats afegeixen ara els incidents estructurals, com el que va succeir el passat 19 d'abril, quan es va desprendre un tros de cornisa de grans dimensions a causa del vent, o el despreniment d'un balcó una setmana abans, així com altres tres que es van haver d'enderrocar fa uns mesos.

Alguns dels propietaris que han parlat amb territoris.cat, afirmen ser conscients de la varietat de tipologies dels veïns del barri, una situació que, diuen, fa complicat poder arribar a un consens d'actuacions, alhora que entenen que és difícil que l'administració actuï en aquestes circumstàncies. Tot i així, demanen a l'Ajuntament que prengui mesures, almenys en el que fa a la inseguretat, ja que pel que fa als incidents estructurals es van prenent, asseguren, mesures immediates cada cop que succeeixen.

Encara que alguns propietaris es mostrin tolerants, n'hi ha d'altres més crítics en les seves declaracions, en afirmar que el nivell de deteriorament al qual ha arribat el barri també ha estat per la deixadesa de l'administració, que ha girat la mirada a una realitat allunyada del centre de la ciutat. Aquests propietaris qüestionen que l'Ajuntament proposés, en una reunió que es va dur a terme l'any passat, que els propietaris paguessin al voltant de 2.500 euros per poder realitzar una millora integral; una proposta que per endavant quedava palesa que no es podria afrontar pels veïns. Aquests, afegeixen que actualment les taxacions que es fan dels habitatges, entre 6.000 i 8.000 euros, fa impossible plantejar la venda per traslladar-se, un motiu més que és conseqüència de l'estat en què es troba el barri.

Els veïns expliquen també que les diferents promocions d'habitatges que van quedar paralitzades a la zona van tenir un efecte crida, resultant ocupades durant molt de temps, portant inclús a l'Ajuntament a haver de tapiar, fa uns mesos, alguns immobles per impedir l'accés, després de múltiples denúncies.

Per altra banda, al marge del que fa referència al deteriorament estructural, responsabilitat dels propietaris, en relació a la via pública aquests manifesten que no s'ha invertit ni un ral en molts anys, quan nosaltres paguen religiosament els nostres impostos. Els veïns mostren els balcons que es van enderrocar i pisos buits que estan en un estat deplorable, i fins i tot un balcó que s'ha hagut d'apuntalar, com a detalls de l'estat de ruïna en què es troben alguns immobles.

Grup Sant Isidori RuinaL'alcalde de Mollerussa Marc Solsona ha explicat que el consistori fa tot el que està en les seves mans per actuar quan es produeix un incident que afecta la via pública, fent èmfasi en el fet que aquesta és la seva responsabilitat. Respecte a una possible actuació integral en els immobles, la tipologia de la propietat fa difícil de prendre decisions. Solsona ha afegit que el consistori està estudiant la situació i ha encarregat un estudi estructural que s'està duent a terme en alguns habitatges que ho han autoritzat. Un cop es disposi de tota la informació de l'estat actual, es traslladarà a la Generalitat, concretament al departament d'Habitatge, per tal que sigui aquest qui proposi una solució.

el consistori fa tot el que està en les seves mans per actuar quan es produeix un incident que afecta la via pública, fent èmfasi en el fet que aquesta és la seva responsabilitat


L'Ajuntament ha hagut d'actuar d'urgència en l'interior d'algun immoble a causa de la situació d'inseguretat dels propietaris, gent gran, o llogaters socials amb pocs recursos, però es tracta d'actuacions que poden provocar greuges comparatius amb la resta de propietaris, ja que no deixen de ser propietats privades. El consistori està realitzant des de fa unes setmanes un estudi estructural dels habitatges, encarregat a tècnics externs, per tal de traslladar-lo al departament d'Habitatge, que serà el que determini si l'estat actual de la construcció pot afectar a la seguretat dels veïns.

Grup Sant Isidori Ruina 5Pel que fa a la inseguretat, fonts dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local patrullen i actuen com en la resta de la ciutat, i afegeixen que no és l'únic lloc de Mollerussa en el que es produeixen problemes de convivència. Tot i així, els veïns consideren que les patrulles a peu serien molt més efectives i dissuasòries, però en aquest sentit els cossos de seguretat manifesten que és el nombre d'efectius dels quals disposen, el que impediria actuar de la manera que demanen els veïns del barri.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement