23.05.2022 |
Territoris.cat

Si tu ets el guia de l'excursió, tu en tens la culpa, i pagues!

guia_montana
Si fas una excursió com aficionat o "dominguero" (sense federar), et caldrà una assegurança de Responsabilitat Civil, especialment si ets qui sol organitzar les sortides entre el teu grup d'amics.
Si tu ets el guia de l'excursió, tu en tens la culpa, i pagues!

"Iratxe Urrutia, muntanyenca bilbaïna de 39 anys, va morir per hipotèrmia i esgotament realitzant la ruta del Port del Peón, situada a la Serra de Gredos. Altres dos companys de la víctima, també en estat d'hipotèrmia, van ser rescatats per efectius del Grup de Rescat i Salvament de la Junta de Castella i Lleó. Les víctimes, que pertanyien a un grup de 19 persones de Bilbao, es trobaven en una zona de muntanya inaccessible per vehicles, de manera que es necessitava la intervenció d'un helicòpter de rescat".

La Guàrdia Civil va imputar a l'organitzador de l'excursió per denegació d'auxili i homicidi imprudent". (Incident ocorregut el 29 de març de 2013. Font: www.elcorreo. com).

Quan es produeix un accident de senderisme o muntanya, el responsable legal és el guia (professional o no), el monitor o, si es tracta d'un grup d'amics, el líder de l'excursió (cobri o no).
Segons el Codi Penal, tots estem obligats a socórrer les persones que necessiten ajuda llevat que hi hagi perill per a un mateix o tercers. En aquestes circumstàncies hem de sol·licitar auxili. Si no ho fem, la Guàrdia Civil (com va passar amb Iratxe) podria informar el jutge. Ni tan sols caldrà esperar l'arribada de la denúncia d'un perjudicat. AsurBrok-Anunci-Abril 2018

N'hi ha prou amb una assegurança esportiva?
Els federats tenen una assegurança de Responsabilitat Civil que es fa càrrec dels danys causats a tercers o a les seves instal·lacions. Però si fas una excursió com aficionat o "dominguero" (sense federar), també ho necessites, especialment si ets qui sol organitzar les sortides campestres entre el teu grup d'amics. A més, et recomanem, una Assegurança d'Accidents que cobreix invalidesa i mort i et prestarà assistència sanitària (imagina haver de pagar de la teva butxaca un rescat en helicòpter).
Si ets el líder... comunica clarament els riscos, inspecciona que el material estigui en bon estat, adverteix al grup -siguis professional o no, cobris o no cobris- qui mana allà (perquè tu ets el que es considera "el líder" i tu ets el responsable) i explica'ls quines són les mesures de seguretat que han de respectar. 

Més informació:

Asur Brok Corredoria d'Assegurances. Plaça de la Sardana, 2 · 25230 Mollerussa

Tel. 973 60 34 63 - [email protected]

Si tu ets el guia de l'excursió, tu en tens la culpa, i pagues!
comentaris