24.09.2021 |
Territoris.cat

Industrialització, sostenibilitat i integració en l'entorn, nous reptes de la construcció

Treball de Serbomiu en el pavelló de l'escola Ignasi Peraire de Mollerussa
Treball de Serboniu en el pavelló de l'escola Ignasi Peraire de Mollerussa
Industrialització, sostenibilitat i integració en l'entorn, nous reptes de la construcció

PUBLIREPORTATGE

Com en la majoria dels sectors, la construcció i l'obra pública han hagut d'evolucionar i fer front a les exigències dels mercats, industrialització, sostenibilitat i demandes en els terminis de les obres, i això ha obligat a les empreses a fer un gir en la manera d’encarar els projectes.

Serboniu treballs de construccióTot i així, també han hagut de mantenir la construcció tradicional i especialitzar-se, ja que l'escenari econòmic ha mantingut una escletxa en el sector de la restauració i rehabilitació, per la qual cosa les empreses han hagut de compaginar tecnologia i tradició en les seues ofertes de serveis.

Serboniu és una de les empreses que ha sabut mantenir aquest nivell d'exigència del sector, un projecte que va néixer amb l'esperit de potenciar treballs de moviments de terra realitzats en el sector agrari, iniciats com a complement de l'activitat agrícola. L'empresa va iniciar-se en el món de l'obra civil per tal de diversificar la seua activitat, aprofitant les oportunitats que aquest nou vessant li oferia, tot aportant la seua experiència i saber fer en el camp de les explanacions. Així, es va anar introduint progressivament en les diferents àrees constructives.

Serboniu treballs AgricolesAmb la ferma voluntat de tirar endavant aquest projecte, Serboniu va fer un gran esforç, tant financer com de personal, material i maquinària, per tal de satisfer les necessitats d'un sector cada vegada més exigent.

Serboniu ha destacat en els àmbits de la urbanització, xarxa viària, edificació, obres hidràuliques i mediambientals i també en restauració i rehabilitació. Aquestes tasques les combina amb serveis a l'agricultura, com transport, biomassa i compostatge provinent de depuradores urbanes.

Serboniu ha dut a terme el projecte del pavelló de l'escola Ignasi Peraire de MollerussaCom a mostra d'aquesta especialització, Serboniu ha realitzat en els darrers mesos la construcció del pavelló esportiu de Mollerussa, un equipament que, al marge dels seus usos públics, serà l'espai d'activitat física de l'Escola Ignasi Peraire. Aquest equipament respon a les exigències que s'han exposat anteriorment, com ara els terminis exigits, donat que s'ha realitzat en tres mesos. Per respondre a aquesta immediatesa, l'obra s'ha dut a terme amb materials industrialitzats, amb els quals s'agilitza la construcció i es minimitza la necessitat de recursos humans.

Serboniu treballs portes IEI 1La construcció, que compta amb unes dimensions de 33 metres de llargada per 21 d'amplada i 7 d'alçada, es va dissenyar amb l'objectiu de fugir de la imatge tradicional de nau industrial; per aquest motiu les parets de formigó estan encastades a pilars, de manera que s’obté el mínim de pilar interior. La façana s'ha resolt amb panell sandvitx, al qual s'ha donat una inclinació per trencar les línies rectes i s’ha unit amb coberta en carener.

En l'aspecte sostenible, al marge dels materials, s'ha obert una finestra de 19 metres de llargada per 1 d'alçada, que permet l'entrada de llum natural. Per altra banda, es completa amb dues finestres motoritzades, que garanteixen la ventilació natural de l'interior de l'equipament. Tot plegat ha donat com a resultat un equipament amb una pista reglamentària, preparada per a la pràctica del bàsquet, handbol o bolei, així com qualsevol activitat que el centre educatiu hi vulgui organitzar.

En l'àmbit de la restauració i rehabilitació, Serboniu ha tingut la responsabilitat de tirar endavant  el projecte d'un edifici tan emblemàtic com és l'Institut d'Estudis Ilerdencs, un encàrrec de gran dificultat donades les característiques patrimonials de l'edifici.

Serboniu treballs façana DiputacióL'empresa ha habilitat una primera fase de la segona planta de l'edifici, que estava en desús, i l’ha transformada per a nous usos. S’hi han construït serveis, sales i equipaments per a les noves àrees de la institució, una actuació que s'ha dut a terme respectant l'arquitectura que caracteritza l'edifici. La rehabilitació s'ha completat amb la substitució de les antigues finestres de fusta i vitralls de color de la primera planta.


Cal destacar que aquesta segona fase ha sigut d'una gran complexitat, donat que l'edifici està catalogat històricament, per la qual cosa hi han intervingut artesans especialitzats. Els professionals van haver de desmuntar les finestres i els vitralls per tal de restaurar-los i inserir-los dins d'una càmera de vidre laminat, per garantir-ne la conservació.

Serboniu treballs portes IEIUna de les últimes actuacions que ha permès obrir de nou al públic l'emblemàtica biblioteca, l’hemeroteca i l'arxiu històric de la institució. Aquestes sales han estat molt de temps, tancades amb múltiples reparacions i restauracions, que no va dur a terme l'empresa, que va centrar la restauració en les finestres de tot l'espai on es va actuar.

Un altre detall a destacar  és la instal·lació de portes de fusta a la segona planta, amb emplafonat adherit a la mateixa porta que imita el motllurat de rombes de les antigues portes existents a l'edifici. Aquesta és una mostra més de la dificultat d'execució, ja que aquestes portes s'han confeccionat a mà, sense mecanització, fet que les converteix en peces úniques.

Industrialització, sostenibilitat i integració en l'entorn, nous reptes de la construcció
comentaris