23.10.2021 |
Territoris.cat

Un informe d’UNICEF xifra en 50 milions els infants ‘desarrelats’ a tot el món

UNICEF, el programa de les Nacions Unides (ONU) que promou ajuda humanitària i de desenvolupament a mares i infants a països en vies de desenvolupament, ha publicat un informe que destaca que gairebé 50 milions de nens i nenes estan ‘desarrelats’ a tot el món.

Família siriana en un camp de refugiats, Wikimedia
Família siriana en un camp de refugiats, Wikimedia
Un informe d’UNICEF xifra en 50 milions els infants ‘desarrelats’ a tot el món

D’aquesta xifra, 28 milions han fugit de casa seva per la violència, la inestabilitat i els conflictes que han viscut als seus països. Amb el nom de "Desarrelats: Una crisi cada cop més greu per als nens refugiats i migrants", l’informe mostra que cada cop més infants busquen refugi fora del país on han nascut. Segons dades extretes, dels 28 milions de nens i nenes, 10 són refugiades, 1 milió són sol·licitants d’asil i 17 milions, persones desplaçades als seus propis països.

L’informe no oblida que una gran quantitat d’infants busquen simplement millorar la seva qualitat de vida i millorar les seves condicions socioeconòmiques fora de casa seva. L’any 2015 més de 100.000 menors d’edat no acompanyats van sol·licitar asil a 78 països, una xifra que triplica les de l’any 2014. Segons aquest comunicat, Turquia és el país que acull a un número més gran de persones refugiades i probablement també d’infants refugiats. També sosté que els països on hi ha rutes segures i legals, la migració pot oferir oportunitats per als nens que migren i les comunitats a les quals s’uneixen.

Els desavantatges d’un nen o nena refugiat, són majors que dels que no ho són. ‘Desarrelats’ afirma que un infant refugiat té cinc vegades menys probabilitats d’assistir a l’escola que un que no ho sigui. A més, quan accedeixin a l’escola, poden ser víctimes de la discriminació entre altres motius provocada per l’assetjament escolar. La xenofòbia també és un tema pendent per solucionar, ja que només a Alemanya les autoritats van registrar 850 atacs contra albergs de persones refugiades durant l'any passat.

Les 6 accions que proposa l’informe


  • Protegir a la infància refugiada i migrant de l’explotació i la violència

  • Acabar amb la detenció dels infants migrants, o dels que esperen obtenir la condició de refugiats

  • Mantenir unides a les famílies com la millor manera per protegir als infants

  • Donar una educació i accés a la salut als refugiats i migrants

  • Insistir en la necessitat d’abordar les causes que provoquen els moviments massius de persones refugiades i migrants

  • Promoure mesures per combatre la xenofòbia, la discriminació i la marginació  

Un informe d’UNICEF xifra en 50 milions els infants ‘desarrelats’ a tot el món
comentaris