Ipcena demana al DARP que no autoritzi la construcció ni ampliació de cap nova granja de porcs a tot el país

ipcena acn 2 inteior
photo_camera Membres d'Ipcena amb una pancarta reivindicativa que demana una moratòria de granges de porcs, a les portes de la seu del DARP a Lleida / Foto: Estela Busoms

El grup ecologista Ipcena demana al Departament d'Agricultura (DARP) que no autoritzi la construcció ni ampliació de cap més granja de porcs a Catalunya i redueixi les explotacions existents per reduir de forma efectiva la contaminació dels aqüífers pels nitrats dels purins. Són les principals demandes de l'al·legació que l'entitat ha presentat aquest dijous al Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes que és en període d'informació pública fins al 25 de novembre, segons fonts del Departament.

Els ecologistes consideren insuficients les restriccions del decret de gestió de les dejeccions ramaderes i acusen el Departament d'afavorir el creixement de la cabana porcina

El decret ja estableix una moratòria a la construcció i ampliació de noves granges fins al gener del 2020 en els municipis de les zones considerades com a vulnerables per la contaminació de nitrats en el sòl -que tinguin un índex de càrrega ramadera (ICR) superior a l'1,2- però els ecologistes consideren que aquesta restricció és totalment insuficient. Des d'Ipcena insisteixen que s'ha arribat a una "situació límit" i que cal una "actuació preventiva d'urgència" perquè està en joc la salut de les persones i el medi ambient. En aquest sentit, els ecologistes acusen la conselleria d'afavorir "de manera indiscriminada" l'ampliació de la cabana porcina per acontentar els sindicats agraris.

Segons Ipcena, Lleida té el 58% de les granges de Catalunya, amb 2.800

Segons Ipcena, a les comarques de Lleida hi ha unes 2.800 granges que produeixen uns 9 milions de porcs cada any, el 57% del total de Catalunya que, al seu torn, produeix el 42% de la carn de porcí de tot l'estat espanyol. El grup ecologista alerta que, segons informes de l'Agència Catalana de l'Aigua, un terç del territori català està afectat per contaminació de nitrats i, per revertir aquesta situació, reclamen una "moratòria immediata" tant de noves granges com d'ampliacions a tot el país, ja que "tota Catalunya s'ha de considerar zona vulnerable", segons ha dit el portaveu de l'entitat, Joan Vàzquez.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement