JOAN REÑÉ CREU QUE SERIA POSSIBLE UNA DESLOCALITZACIÓ INDUSTRIAL DE L'ÀREA METROPOLITANA A LLEIDA.

Joan Reñé creu que seria possible una deslocalització industrial de l'àrea metropolitana a Lleida.

El president de la Diputaciò Joan Reñé creu que la modernització dels regadius històrics com l'Urgell o Pinyana no la pot finançar ni l'administració ni els regants, per la qual cosa s'han de buscar formules de retorn, com podria ser la deslocalització industiral de l'àrea metropolitana al territori lleidatà.
photo_camera Intervenció de Joan Girona en la jornada del Cercle de l'Aigua.

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, ha reclamat un consens de país per tractar el problema dels usos de l’aigua al territori, i ha defensat la interconnexió de conques.

Si es garanteixen les necessitats del l'àrea metropolitana es pot proposar amb generositat un intercanvi d’aquests recursos que en cap cas no s’han de plantejar com un mercadeig, sinó com una proposta de cohesió i intercanvi que enriqueixi tot el país,

ha remarcat. Per Reñé, és imprescindible modernitzar els regadius històrics i les estructures productives actuals de les comarques de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha estat l’encarregat, juntament amb el president de la Fundació Agbar, Àngel Simón, de cloure la jornada L’aigua, element transformador, que ha tingut lloc a Mollerussa en el marc de segona edició del Cercle de l’Aigua.

La jornada és una iniciativa de la Fundació Agbar que pretén convertir-se en un espai de reflexió, col·laboració i innovació per tal de dinamitzar temes d’interès entorn a l’aigua, segons els seus impulsors. La Diputació de Lleida ha col·laborat en l'organització d’aquesta jornada que s’ha celebrat a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell.
El president de la Diputació ha destacant la importància de les jornades per ser un espai de reflexió sobre un element que cada cop serà més imprescindible i ha afegit que aquestes trobades són importants pel país i per tenir previstes solucions i “no haver d’improvisar” com va passar el 2008, amb l’episodi de sequera.

Reñé ha assegurat que ell és dels que pensen

que la gestió de l’aigua és una qüestió de país i que cal fer les valoracions a nivell local per trobar la solució general.

 El president de la Diputació ha dit que com a país tenim un dèficit de recurs a l’entorn metropolità que els experts avaluen entre 150-200 hectòmetres cúbics d’aigua. I per trobar solució a aquest dèficit, Reñé ha defensat un model de connexió hídrica que aporti modernització als regadius però al mateix temps atragui indústria al territori de Lleida.

Per la seva banda, el president d’Agbar, Àngel Simon, ha reclamat la interconnexió de xarxes i un projecte compartit de país que esdevingui un model d’èxit en la intervenció. Simon ha posat el coneixement i la innovació com els motors fonamentals per poder avançar, i ha recordat que la companyia ja té un model compartit que passa per la comercialització de solucions i tecnologies. A més, ha destacat la iniciativa del Cercle de l’aigua com a mostra del compromís amb el territori,

amb el què Agbar posa al servei de la societat un fòrum de debat i reflexió sobre l’aigua.

La jornada L’aigua element transformador s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda a càrrec del president de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, Ramon Carné, i de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.
La primera de les conferències l'Aigua i la Plana, ha estat a càrrec del director de l'Institut d’Estudis Ilerdencs i doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Solé i Sabaté. La segona, ha estat impartida pel professor de la Universitat de Lleida, Ignasi Aldomà, sota el títol Horitzons de la Gestió Hidràulica a la Catalunya interior. El programa ha continuat amb una taula rodona on han participat Ramon Térmens, president de Taurus Group, Josep M. Escrivà, pagès i impulsor de Compromís per Lleida; el director del Programa Ús Eficient de l'Aigua de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Joan Girona, i el catedràtic d'Enginyeria hidràulica, Josep Dolz. 

Comentaris